Formand for krisebank tav om nordjysk bejler

Formand Jakob Fastrup fra Danske Andelskassers Bank bevæger sig på en knivsæg i bestræbelserne på at afværge et forsøg fra Spar Nord på at overtage hans kriseramte bank.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Finans.

Spar Nord var i maj i dialog med andelskassens største aktionær, rigmanden Henrik Lind, om et køb af andelskassen. Der blev holdt et møde mellem Spar Nords ledelse og Jakob Fastrup i sommer, og på et nyt møde mellem parterne sidst i august tilkendegav Spar Nords ledelse skriftligt en foreløbig værdiansættelse af andelskassen på det dobbelte af markedsværdien, som da udgjorde ca. 325 mio. kr. Dermed kunne aktionærerne tjene 100 pct., hvis de lod konkurrenten opsluge andelskassen.

Men købsinteressen blev aldrig realitetsbehandlet blandt andelskassens ejere, og det kan ifølge en bankekspert og en investeringsøkonom være i strid med bankens egne corporate governance-regler om overtagelsesforsøg.

De fastslår, at andelskassen skal etablere en beredskabsprocedure, når »bestyrelsen får begrundet formodning om, at et overtagelsestilbud vil blive fremsat.« Det skal bestyrelsen for at undgå, at den træffer dispositioner, som »reelt afskærer aktionærerne fra at tage stilling til overtagelsesforsøget«, som der står i bankens regler.

»Man er i hvert fald i alvorlig grad ude at teste ånden i corporate governance-reglerne her,« siger bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet, som mener, at interessen fra Spar Nord har været så konkret, at den burde forelægges aktionærerne.

»Jeg er ikke i tvivl om, at når man får sådan en henvendelse, bør man give aktionærerne mulighed for at tage stilling, uanset om bestyrelsen går ind for en overtagelse eller ej,« siger Lars Krull til Finans.

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, er enig.

»En bestyrelsesformand arbejder for sine ejere. Han bør derfor forelægge det for aktionærerne, hvis han hører om et eventuelt bud på bankens aktier. Selv en mundtlig interesse bør formidles videre. Så hvis der har været en tilkendegivelse på skrift, går det ikke at undlade at bringe det videre til ejerne,« siger han.

Jakob Fastrup afviser kritikken.»Der er ikke kommet et tilbud til os hverken i maj eller august,« siger han.