Formand afviser Novo i danskerkamp om belgisk selskab: »Novos tilbud tilgodeser ikke den værdi, der er i selskabet«

Der er danskere på begge sider af forhandlingsbordet i Novo Nordisks bestræbelser på at overtage belgiske Ablynx. Den nye formand i opkøbsmålet hedder Bo Jesper Hansen, og ifølge ham har Novo slet ikke budt højt nok på selskabet.

Bo Jesper Hansen, formand i bestyrelsen i belgiske Ablynx, der er et opkøbsmål for Novo Nordisk. Formanden mener, at den danske medicinalkæmpe undervurderer værdierne i Ablynx med sit bud på 20 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det bliver på mange måder et danskeropgør, når Novo Nordisk i den kommende tid formentlig vil fortsætte med at bejle til det belgiske biotekselskab Ablynx. Den nye formand hedder nemlig Bo Jesper Hansen, og han har i et interview med Dagbladet Børsen gjort det klart, at Novo Nordisks tilbud på omkring 20 mia. kr. for Ablynx er utilstrækkeligt.

»Vi har afvist tilbuddet, da det slet ikke tilgodeser den værdi, der er i selskabet, så det var ikke nogen svær beslutning,« siger Bo Jesper Hansen, der ikke ser nogen grund til at begynde at forhandle med Novo Nordisk, før Ablynx får tilgodeset værdien i selskabet. Det belgiske selskab har da også tidligere af to omgange afvist Novo Nordisks tilnærmelser uden så meget som at ville mødes med det danske megaselskab.

Bo Jesper Hansens tiltrædelse og købstilbuddet fra Novo Nordisk falder sammen med den store biotekkonference, som JP Morgan hvert år afholder. Her havde Ablynx gode nyheder til sine aktionærer vedrørende det vigtige middel Caplacizumab, som man opgraderede salgspotentialet for. Fra 800 mio. euro til 1,2 mia. euro. Sammenfaldet med Novos tilbud er dog tilfældigt, siger Bo Jesper Hansen til Børsen.

»Det er helt naturligt og fordi, at vi fik data sidst på året. Dem har vi offentliggjort, og så har vi foretaget yderligere analyse, og der har vi valgt at offentliggøre det under JP Morgan, som jo er årets største begivenhed inden for biotek,« siger Bo Jesper Hansen.

Novo Nordisk lagde d. 7. december sit første købstilbud på det belgiske biotekselskab Ablynx. Men belgierne har end ikke ønsket at drøfte Novos tilbud. Kort før jul fulgt Novo Nordisk dog op på sit bud, hvor den danske medicinalkæmpe forhøjede sit tilbud til 19,4 milliarder kr. for Ablynx, hvilket er en overpris på 60 pct. i forhold til Ablynx’ aktiekurs den 6. december 2017 og en overpris på 66 pct. over en tremåneders periode indtil 5. januar 2018. Det andet bud fra Novo Nordisk kom d. 22. december, men allerede dagen efter vendte Ablynx tommelfingeren nedad.

»Begge disse forslag blev afvist med den begrundelse, at de fundamentalt undervurderede Ablynx, men bestyrelsen i Ablynx har afvist at indlede diskussioner, som ville give Novo Nordisk bedre mulighed for at forstå Ablynx-ledelsens synspunkt, når det kommer til Ablynx' fremtidsudsigter og værdiansættelse,« sagde finansdirektør i Novo Nordisk Jesper Brandgaard på en telekonference tirsdag.