Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Stadig flere danskere vælger på grund af krisen at holde deres sommerferie i Danmark, og det kan mærkes på forlystelsesparkernes investeringslyst.
I 2011 investerede forlystelsesparkerne i Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD) omkring 300 mio. kroner i parkerne.
Det tal lå på ca. 200 mio. i 2010, mens det var 186 mio. kroner i 2009, viser en opgørelse fra FFD og Horesta. FFD dækker over 12 af de største parker herhjemme, herunder Tivoli, Dyrehavsbakken, Legoland, Bon Bon Land og Djurs Sommerland.
Generelt har de danske forlystelsesparker formået at holde et stabilt antal besøgene siden 2008, hvor krisen begyndte at sende flere på ferie i det danske sommerland. De danske gæster er samtidig også blevet forvænte med et højere niveau fra udlandsrejser, siger FFDs formand Søren Kragelund.
"De danske gæster er blevet forvænte efter flere besøg hos udenlandske parker som eksempelvis Gardaland i Italien, Disneyland i Paris eller de store parker i USA. Derfor har de danske parker også været nødt til at investere i større forlystelser og bedre service over hele linjen," siger Søren Kragelund, der til dagligt er adm. direktør i Fårup Sommerland.
Konkurrence om danske gæster
Når de store trækplastre på attraktionssiden er sikret, så er den største post dog at løfte niveauet på den omkringliggende service, siger Stinne Hjort-Andersen, relationschef i Horesta, der varetager FFDs sekretariat.
"Hvis ikke de følger med og opdaterer deres produkt, så kan man lynhurtigt se, at gæsterne vælger det fra. Man forventer, at der er noget nyt hvert år, og konkurrencen er samtidig hård, da vi har relativt mange forlystelsesparker herhjemme," siger hun.
Selvom flere danskere holder ferie i Danmark, så er kampen om dem hård, da færre udlændinge gæster parkerne end tidligere. Hvert fjerde eller femte år er en større forlystelsespark nødt til at investere i en ny, stor forlystelse, der skal skabe opmærksomhed om parken, fortæller Søren Kragelund fra FFD. Sidste år brugte Fårup Sommerland eksempelvis 15 mio. kroner på et nyt vandland.
"I modsætning til andre lande er danskerne generelt også flittige til at besøge de danske forlystelsesparker. Det stiller også krav til fornyelse hos parkerne," siger han.
Kan ikke spare sig til fremgang
Det er både de store parker som Tivoli og Legoland, der investerer, men også de små parker er klar over, at man ikke kan spare sig ud af en krise, når man driver en forlystelsespark, fortæller Stinne Hjort-Andersen.
"Når man tager i sommerhus, så må det gerne være det samme flere år i træk. Det er anderledes med forlystelsesparker, og det gælder i høj grad også på servicesiden, så de investerer i de her år også meget i eksempelvis bedre restauranter," siger Stinne Hjort-Andersen.
Fårup Sommerland bruger i år 4,4 mio. kroner på en ny rutsjebane for de mindste i år, resten af de 29 mio. kroner til investeringer i år er går til forbedring af infrastruktur og en ny restaurant.
"Når det så er åbnet, så gælder det i lige høj grad om investeringer i restauranter og andre forhold, da det i sidste ende er totaloplevelsen, der får folk til at komme igen," siger han.
Ifølge Danmarks Statistik bruger en gennemsnitlig dansk husstand 360 kr. på entré i forlystelses- og naturparker og dertil kommer køb mad, drikke og souvenirs. Det svarer samlet til en mia. kroner årligt.