Forlystelsesparker ramt af regnvejret

En våd juli truer besøgstallene i de danske forlystelsesparker. Fingrene er krydsede i håb om en god august, der kan redde budgetterne.

Regnen koster forlystelsesparkerne dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig, skrev Thøger Larsen i sin salme fra 1923. Og noget kunne tyde på, at de danske forlystelsesparker er klar til at synge med i kor.

Den danske sommer har nemlig i juli budt på så meget regn, at månedens normale 66 mm allerede er nået - og det er vel at mærke på landsplan. Skyerne over Sjælland og især København har nemlig budt på meget mere. Og den meget regn skyller omsætningen væk i den mest lukrative periode af sæsonen.

"Vejrudsigterne kunne næsten ikke være værre. Vi vil langt hellere have én dag med non-stop regn end byger hele ugen. Og når det regner så meget i juli måned rammer det hårdere end i april, fordi det er nu, vi har højsæson," siger økonomidirektør i Tivoli, Claus Dyhr.



Samme melding lyder fra Bonbonland, hvor man ellers var klar til en rekordsæson indtil  Men så åbnede himlen for sluserne.

"Havde du spurt for en måned siden, havde jeg sagt, at det var en fantastisk sæson. Men så kom juli måned. Hvordan resten af sæsonen kommer til at se ud, kommer an på vejret, for i den her branche, er det utroligt vigtigt," siger Peter Bak-Larsen, salgs- og marketingschef i den sydsjællandske forlystelsespark.

Han håber på, at vejret vender. Der er nemlig stadig tid til at nå i mål med en god sæson, hvis vejret arter sig i august.



Tivoli blev særdeles hårdt ramt under skybruddet i begyndelsen af måneden. Parken måtte evakuere alle gæster og holde lukket i flere dage for at rydde op. Men også længere nordpå mærker man det sløje sommervejr. Dyrehavsbakken har normalt 2,5 mio. gæster i løbet af en sæson, men i år ligger besøgstallene efter prognosen lavere end det plejer.

"Skolesommerferien er helt klart den travleste periode, så det rammer meget uheldigt. Omvendt har vi haft en rigtig god forsommer, så med lidt godt vejr i august, så tror jeg nok, at vi skal klare forventningerne," siger direktør Nils-Erik Winther.



Erfaringerne fra branchen er, at folk afgør om turen i sommerland skal droppes eller gennemføres samme dag, de skal af sted. Vejrudsigterne har derfor utrolig stor betydning for, hvordan besøgstallene ser ud.

"Vi er storforbrugere af vejrudsigter. Vi tjekker dem hele tiden, og vi synes nu nok, at de overdramatiserer en smule. Problemet er, at hvis der står i regn i vejrudsigten, så bliver man hjemme, selvom det måske kun regner en time i løbet af dagen," siger Søren Kragelund, direktør i Fårup Sommerland.

Og når folk bliver hjemme på de våde dage, betyder det, at der er propfyldt på dage med blå himmel. Når ungerne først er blevet lovet en tur i Tivoli eller sommerland, er der nemlig ingen vej udenom. Og det er heller ikke optimalt for gæsternes oplevelse, da det betyder længere ventetider ved forlystelserne, fortæller Søren Kragelund.



Selvom den danske sommer indtil videre har sveget gevaldigt, er der dog langt op til rekorden. I 1931 faldt der nemlig hele 160 mm regn på landsbasis i juli. Gennemsnittet er 66 mm.

Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) sidste nedbørstal er fra i fredags, men efter weekendens nedbør vurderer DMI, at der allerede er faldet 66 mm i Danmark.

INFOshop: Brancheanalyse: Turistattraktioner hiver efter vejret