Forlænget nedlukning kan give dødsstødet til flere butikker: »Politikerne har sat folks levebrød på spil«

Brancheorganisationen Dansk Mode og Textil frygter, at den forlængede nedlukning af samfundet vil ende i en bølge af konkurser, og kræver derfor handling fra politikerne.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Udsigterne er »kulsorte« for tusindvis af butikker landet over. Det mener Brancheorganisationen Dansk Mode og Textil, som repræsenterer en række mode- og livsstilsvirksomheder.

Regeringen meddelte torsdag aften, at de nuværende restriktioner og nedlukningen af samfundet forlænges til udgangen af februar. Og det frygter Dansk Mode og Textil vil resultere i omfattende konkurser.

»Det her får store konsekvenser for en vigtig del af dansk erhvervsliv. Politikerne har sat rigtig mange menneskers levebrød og livsværk på spil, og det kan også være med til at kvæle de vigtige lokale handelsmiljøer,« siger brancheorganisationens administrerende direktør, Thomas Klausen.

Han fortæller, at Dansk Mode og Textil i de seneste uger er blevet »bestormet« af medlemmer, der frygter for de lokale butikkers eksistens, hvis de ikke får lov til at åbne. Forlængelsen af nedlukningen har fået den frygt til at stige markant.

Efterlyser dokumentation

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, undrer sig over, at regeringen har valgt at holde fast i de nuværende restriktioner. Han efterlyser evidens for, at det har en effekt på smittetallene at holde butikkerne lukket.

»Regeringen har ikke skyggen af dokumentation for, at man smitter mere i butikker. Jeg er meget skuffet og uforstående over for beslutningen,« siger han.

Thomas Klausen peger også på, at der ikke er nogen historik eller data, der indikerer, at detailhandlen skulle være kilde til et større antal smittede, ligesom han og Brian Mikkelsen fremhæver, at butiksejerne og deres ansatte indtil nu beredvilligt har håndhævet restriktioner om afstand, mundbind, afspritning og antal kunder.

Alligevel skal butikkerne altså fortsat holde lukket. Derfor opfordrer Thomas Klausen også til, at politikerne får set på nye hjælpepakker, der bedre kan holde hånden under de mange pressede virksomheder.

»Vil man gøre sig forhåbninger om at have en levende og forskelligartet detailhandel i fremtiden, er politikerne nødt til at tage dialogen med erhvervslivet nu, så vi i fællesskab kan gentænke hjælpepakkerne, så de tager højde for de udfordringer, som martrer detailhandlen lige nu. Ellers får det voldsomme konsekvenser for mange små butikker,« siger han.

Store kæder stjæler omsætningen

Thomas Klausen mener ikke, det er rimeligt, at ejerne af de små butikker må se stiltiende til, mens man stadig kan købe mange af deres varer i de store supermarkeder.

»Det rammer naturligvis ekstra hårdt, for det vil være naivt at tro, at forbrugerne vil købe de varer igen, når detailhandlen får lov at åbne dørene igen,« siger han.

Berlingske har tidligere beskrevet problemstillingen, som også har vakt utilfredshed hos en række andre brancheorganisationer.

Her har Dansk Detail, Danske Byggecentre og De Samvirkende Købmænd beskrevet det som »konkurrenceforvridende«, »urimeligt« og »unfair«, at nogle supermarkeder nærmest har fået monopol på flere udvalgsvarer.

Dansk Mode & Textil foreslår, at man afsøger mulighederne for at udvide den nuværende ordning med click & collect, ser på mulighederne for individuelle tidsaftaler i butikkerne og udskyder betalingen af moms.

LÆS MERE