Forklaring på DONG-fyring drages i tvivl

DONG Energys formand, Fritz Schur, gav angiveligt forkerte oplysninger, da han begrundede fyringen af direktør Anders Eldrup.

H.C. Ørstedværket, som ligger i Københavns Sydhavn, er ejet af DONG Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere centrale kilder sår nu ifølge Politiken fredag tvivl om væsentlige dele af den begrundelse, som DONG Energys bestyrelsesformand, Fritz Schur, har givet for fyringen af den statsejede energigigants administrerende direktør, Anders Eldrup.

Ifølge bestyrelsesformanden var det først og fremmest en ekstremt favorabel fratrædelsesordning givet til en nøglemedarbejder, der fik bestyrelsen til at miste tilliden til Anders Eldrup.

På et pressemøde onsdag beskrev Fritz Schur ordningen som »det mest rystende« blandt de uregelmæssigheder, som han og hans advokater havde afsløret i det statsejede selskab. Ordningen skulle ifølge formanden indebære, at vicedirektøren selv kunne beslutte at forlade DONG og indkassere en godtgørelse på mere end 20 millioner kr.

Billedserie: Her sidder Fritz Schur for bordenden

Ifølge flere centrale kilder er Fritz Schurs oplysninger forkerte. Der er ikke tale om en fratrædelsesordning, men om en såkaldt stay-on-bonus, som skulle belønne den pågældende medarbejder, hvis han blev i virksomheden i en årrække, skriver Politiken.

Aftaler, som er indgået med netop det formål, er set før i erhvervslivet, bekræfter blandt andre Christian Kurt Nielsen, administrerende direktør i rekrutteringsvirksomheden Mercuri Urval.

- Den slags bonusaftaler er ikke usædvanlige - man ser dem af og til i store selskaber med mange specialister ansat, siger han til Politiken.

Kilder oplyser, at der i DONG findes andre aftaler om stay-on-bonus end den, der førte til Anders Eldrups fyring. Den vedrører efter det oplyste den nu hjemsendte vicedirektør for Dong’s vindkraftdivision, Jakob Baruël Poulsen, og er angiveligt indgået i 2008. Bonussen på 20 millioner kr. kan tidligst indkasseres i 2013.

Ifølge kilderne skulle aftalen sikre, at Jakob Baruël Poulsen ikke lod sig lokke af tilbud fra konkurrerende europæiske energiselskaber. Kilderne beskriver vicedirektøren som den absolutte drivkraft bag DONG’s førende position på det europæiske marked for havvindmølleparker.

DONG ville torsdag aften ikke kommentere, om der er tale om en stay-on-bonus eller en fratrædelsesordning.

- DONG hverken be- eller afkræfter. Og Fritz Schur har valgt, at han først vil udtale sig igen, når advokatundersøgelsen er klar, skriver kommunikationschef Karsten Anker Petersen til Politiken.

Politikens kilder sår samtidig tvivl om, hvorvidt den nu konstituerede adm. direktør, Carsten Krogsgaard Thomsen, kan sige sig fri for ansvar for de omstridte kontrakter og ansættelsesforhold.

Ifølge Politikens oplysninger har Carsten Krogsgaard Thomsen som DONG’s økonomidirektør haft ansvaret for HR-området, der bl.a. håndterer kontraktforhold med medarbejdere, i perioden fra 2007 til 2011. Det vil sige i den periode, hvor de omstridte aftaler med nøglemedarbejderne er indgået.

Dermed peger kilderne på, at han må have kendt til de kritisable forhold.

Heller ikke Carsten Krogsgaard Thomsen vil kommentere Politikens oplysninger.