Forhørt i 22 timer: Anklager vil nu arrestere Samsung-topboss

Efter 22 timers forhør forleden skal Samsungs øverste chef nu anholdes, mener anklagemyndigheden. Samsung afviser beskyldninger om bestikkelse.

Specialanklageren i Sydkorea vil forsøge at få udstedt en arrestordre på Samsungs topchef, Jay Y. Lee. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Samsungs topchef skal anholdes for at være involveret i millionbestikkelse af en veninde til Sydkoreas præsident.

Specialanklageren i Sydkorea meddelte ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag morgen, at man mandag middag - dansk tid - vil forsøge at få udstedt en arrestordre på Samsungs topchef, Jay Y. Lee, som i sidste uge blev forhørt i 22 timer i træk som led i opklaringen af en korruptionsskandale, som har kørt landets præsident, Park Geun-hye, ud på et sidespor.

Tre andre topfolk fra Samsung, som også er blevet forhørt, vil ikke blive forsøgt anholdt, oplyser talsmand Lee Kyu-chul fra anklagemyndighedens kontor.

Samsung afviser bestikkelse

Specialanklageren anklager Jay Y. Lee for at have betalt i alt 43 milliarder won eller 254 millioner kroner til præsidentens veninde, Choi Soon-sil, for gennem hende at få indflydelse på præsidentens beslutninger.

Jay Y. Lee er den egentlige topchef for kæmpekoncernen Samsung, der er landets største konglomerat. Han har stået i spidsen, siden hans far, Lee Kun-hee, i 2014 blev ramt af et hjerteanfald.

Samsung afviser anklagerne om, at Jay Y. Lee skulle have betalt bestikkelse.

»Det er svært at forstå specialanklagerens beslutning,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra Samsung, der er verdens største mobil- og TV-producent men derudover også driver bl.a. hospitaler og skibsværft.

Præsident frataget beføjelser

Sagen handler for Samsungs vedkommende om godkendelse af en sammenlægning af to Samsung-selskaber, men præsidentens veninde har øjensynligt været en central figur for også andre, der har ønsket at opnå præsidentens støtte. Samsung har anerkendt at have givet penge til tre institutioner men har hele tiden afvist anklagerne om, at selskabet derved skulle have presset på for at få fusionen godkendt.

Veninden, Choi Soon-sil, der er anholdt, anklages for at presse virksomheder til at give penge til sine fonde, der støtter præsidentens aktiviteter. Hun nægtede sig mandag skyldig ved forfatningsdomstolen i den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Præsident Park Geun-hye er på grund af sagen af parlamentet blevet frataget en række af sine beføjelser, mens sagen efterforskes.