Forenklet lejelov forsvinder i tågen

Regeringen vil forenkle lejelovgivningen. Men forligspartneren ser ud til at blive Enhedslisten, der næppe vil være indstillet på at skære i lejernes finmaskede, men komplicerede rettigheder.

Regeringen vil forenkle lejelovgivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ejendomsadministratorerne havde været børsnoterede, havde deres aktier taget et par gevaldige ture på rutsjebanen i sidste uge.

Først ned, da regeringen tirsdag fremlagde sit lovkatalog, som bl.a. lovede et lovforslag om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Netop den ekstremt komplicerede lejelovgivning er et af de væsentlige argumenter for at hyre en ejendomsadministrator.

Men så op igen dag efter, da Ejendomsforeningen Danmark og Realkredit Danmark afviklede den traditionelle »boligpolitiske åbningsdebat«. Dén seance efterlod et solidt flertal af tilhørerne med det indtryk, at der ikke var nogen reel forenkling af lovgivningen lige rundt om hjørnet.

Det startede ellers godt, da Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen proklamerede, at en regelforenkling var en af de sager, som partiet meget gerne ville have afsluttet i sin regeringsperiode – underforstået, inden for de næste par år. Og da ligeledes de borgerlige ordførere fra Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance ønskede en forenkling; for sidstnævnte partis vedkommende endda en fuldstændig afskaffelse af lejelovgivningen.

Men der gik hurtigt knas i det: De borgerlige ordførere havde ikke nogen forventning om, at de ville blive inviteret til forhandling om det kommende lovforslag. Og hvis by- og boligminister Carsten Hansen (S) har planer i den retning, så havde han i hvert fald ikke fortalt det til boligordføreren i sit eget parti.

Det vil sige, at den sandsynlige forligspartner er Enhedslisten, der næppe vil være indstillet på at slække på lejerens rettigheder. Og det er netop den finmaskede beskyttelse af lejerne, der gør lovgivningen kompliceret. Lovgivningen stammer fra mellemkrigstiden, hvor bolignøden var alvorlig, og man ville forhindre udlejerne i at udnytte situationen til at opkræve ågerlignende huslejer.

En forenkling af lejelovgivningen har været på skiftende regeringers programmer gennem mange år. Men man kan næsten ikke gennemføre den, uden at over en halv mio. vælgere i private udlejningsboliger vil blive stillet dårligere. Det er sprængstof i en valgkamp, og særligt Venstre er traumatiseret, efter at partiet tabte valget i 1998. Det var ved det valg, at Uffe Ellemann-Jensens bolig blev draget ind i valkampens slutspurt som eksempel på, at Venstre ville begunstige boligejere, mens lejerne ville blive stillet dårligere.