Forening tordner mod netpirater

Regeringer skal sætte lige så hårdt ind mod fildeling som mod den globale opvarmning, mener musikindustriens forening, IFPI.

Foto: Casper Christoffersen
Pirater og fildelere er lige så ødelæggende for de kreative industrier, som CO2 er for planeten. Det er essensen af IFPIs årsrapport. Her retter pladeselskaberne en klar opfordring mod regeringer om at tage skridt til at sikre industriernes overlevelse.

Rapporten siger, at musikindustrien nu har prøvet alt. De har sagsøgt, moderniseret deres butik, fokuseret på kunderne og tilbudt innovative tjenester. Men det hjælper ikke. Derfor skal regeringerne nu gribe ind.

IFPI bakker sin opfordring op med tal, der viser, at faldet i pladebranchens indtjening på 30 procent siden 2004 skyldes ulovligt download. Den går dog ikke i dybden med, at mange i dag køber single downloads i stedet for hele albums, ligesom den kun hastigt berører, at mange fildelere også køber musik. I rapporten bliver TDC Play og Spotify fremhævet som vejen frem. Men det kan ikke stå alene. Industrien kan kun blive reddet, hvis der eksisterer en reel trussel, om at mistænkte fildelere får klippet deres netadgang eller reduceret deres båndbredde.

I rapporten fortæller en lang række musikere og chefer om deres frygt for en fremtid, hvor alt bliver betragtet som gratis.

"Vi bliver nødt til at finde en måde at finansiere vores fremtid og ikke lade som om, at nye indtægtskilder magisk vil redde musikken fra at blive destrueret af pirater," siger svenske Björn Ulvæus, der har en fortid i ABBA.

IFPI advarer også om, at andre industrier, som for eksempel bogindustrien, er de næste der står for skud. Forleden fortalte ComON om, hvordan Apples iTablet i sidste ende kan betyde døden for forlagsbranchen, fordi tablet'en vil skabe en enorm efterspørgsel på kopierbare digitale bøger. I den forbindelse opsummerede den britiske forfatter David Hewson på glimrende vis essensen af hele den kreative industris fremtidsfrygt.

"Jeg ser en stor fare for, at vi er på vej mod et kulturelt skifte, som skiller kreative forfattere fra deres værker, hvor ophavsretten i sig selv bliver set som et tyveri, som en konspiration mod folket, der krænker folkets 'ret' til at tage hvad det ønsker fra nettet gratis".