Fordækt spil om stigende realkreditgebyr

Bankerne får cirka halvdelen af pengene, når Nykredit rammer hundredtusinder af danskere med stigende bidragssatser. Forbrugerrådet kræver omfordelingen frem i lyset.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) sagde på et møde med realkreditsektoren i sidste uge, at han vil få selskaberne til at sænke priserne, når de er kapitaliserede nok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fordækt spil, når realkreditkæmperne hæver prisen på bidragssatserne med henvisning til, at de mangler kapital.

Realkreditselskaberne sender nemlig pengene videre til samarbejdsparterne eller til moderselskabet selv. Det gælder f.eks. med den seneste prisstigning i Nykredit/Totalkredit, der rammer flere hundredtusinde danskere.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger får banker som Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank og andre i Totalkredit-samarbejdet cirka halvdelen af bidragsindtægterne, når den kommende prisstigning er implementeret fra årsskiftet. Det tal afviser Nykredit ikke.

Men forbrugerne bør oplyses bedre om denne pengestrøm, mener Morten Bruun Pedersen, økonom i Forbrugerrådet:

»Realkreditselskaberne klager hele tiden over, at de ikke kan få tingene til at hænge sammen. Den argumentation giver jo ikke mening, når vi samtidig ser, at bankerne får penge ud fra realkreditten. Det samme gør sig gældende for Danske Banks Realkredit Danmark. Hos en håndværker får man udspecificeret, hvad pengene går til. Men det får man ikke på bidragssatserne i realkreditten.«

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) sagde på et møde med realkreditsektoren i sidste uge, at han vil få selskaberne til at sænke priserne, når de er kapitaliserede nok. Men det er jo svært, hvis pengene forsvinder ud af systemet, konstaterer Morten Bruun Petersen:

»Men det hjælper ikke, hvis de lukker kapitalen ud ad sidedøren eller lukker den ud til andre banker.« Også bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet er forundret over situationen:

»Jeg er enig med Henrik Sass Larsen i, at hvis realkreditinstitutterne skal blive federe, så skal de tjene flere penge. Men omkring halvdelen af det, som kunderne betaler ekstra, går til bankerne, og det kan undre, for den rådgivning, som kunderne får i banken, er jo ikke blevet bedre.«

I Totalkredit bekræfter direktør Troels Bülow Olsen, at bankerne får del i bidragssatsstigningerne. Men han vil ikke kommentere kontrakten med bankerne. Bankerne tjener stadig mere på stigende bidragssatser, men det passer ikke med den begrundelse, I har brugt til at forsvare prisstigninger med?

»Vores mål er ikke øget indtjening. De nye bidragssatser handler om at motivere kunderne til adfærdsændring. Og den adfærdsændring ser vi blandt vores kunder, hvor vi aktuelt har en høj andel af kunder med F1-lån, der lægger om til fast rente og dermed får en lavere bidragssats. Adfærdsændringerne hos vores kunder og vores nye prisstruktur reducerer på sigt indtjeningen til et lavere niveau end før prisændringerne. Det skyldes især omlægninger fra F1 til lån med fast rente,« siger Troels Bülow Olsen.