Ford og Toyota kobler Google og Apple ud af bilerne

To af verdens største bilproducenter går sammen om deres egen software i fremtidens biler og inviterer deres kollegaer til at være med.

Fords egen software bliver kontrolpulten i nye Ford- og Toyota-biler, når smartphonetelefoner skal kobles på bilsystemet - om end Ford ikke helt sætter hverken Google eller Apple på porten. Illustration: Ford Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Det er bilproducenterne og ikke Apple og Google, der skal kontrollere al den nye teknologi, som bygges ind i bilerne.

Det fastslår Toyota og Ford, som har aftalt at bruge den samme software til at koble smartphonetelefoner sammen med det digitale instrumentbræt i bilerne. De to bilgiganter opfordrer på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, deres kollegaer til at være med i samarbejdet, og det overvejer franske Peugeot og japanske Honda og Mazda i øjeblikket.

Toyota er verdens største bilproducent, mens Ford er den næststørste i USA. De har aftalt at bruge Fords software med det meget lidt mundrette navn SmartDeviceLink (SDL) i deres biler. Dette program kobler smartphonetelefoner med både iPhone- og iPad-producenten Apples og internetgiganten Googles egen software sammen med bilens indbyggede teknologi, så man kan bruge sin GPS eller streame musik trådløst ud gennem bilens anlæg og skærme. Dermed vil man kunne talestyre programmerne, så man kan holde hænderne på rattet og øjnene på vejen.

Kamp om kontrollen med bilen

Dermed skærpes slagsmålet om, hvem der reelt styrer bilerne. Apple og Google har længe arbejdet hårdt for at få bilproducenterne til at vælge netop deres software, fordi teknologigiganterne ser et meget stort, nyt marked i netop stadig mere avancerede biler, som på et senere tidspunkt bliver så intelligente, at de vil kunne køre, uden at nogen sidder bag rattet. Det kræver, at de kæmpe mængder af målinger, som sensorer i og uden for bilen foretager, kan håndteres af software, og den software leverer både Apple og Google særdeles gerne. Dermed kan de nemlig udvide den meget vigtige position, som de begge har i dag på mobilmarkedet, og som vi alle er dybt afhængige af.

Googles Android-styresystem ligger nu på over 80 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner, mens Apples iOS-software ligger på de 13 procent, som Apple selv producerer. Google har lavet en særlig Android Auto-udgave, mens Apple har sin Carplay. Begge systemer har deres tilhængere blandt andre bilproducenter, og Ford understreger da også, at begge systemer vil blive tilbudt som standard i 2017-modellerne, samtidig med at Fords egen software bevares.

Tyske bilproducenter køber Nokias korttjeneste

Den software, der bliver brugt i bilerne, vil opsamle bunker af nye data om os alle - data, som ikke hidtil har været samlet sammen, og som kan bidrage til at give et endnu mere detaljeret billede af vores gøren og laden. Det vil bilproducenterne gerne have, og det vil Google og Apple bestemt også. Ved at bruge Fords SDL-software vil Toyota og Ford samtidig være dem, der bestemmer, hvordan designet og betjeningen af underholdnings- og informationssystemerne i bilerne skal være.

Den svenske musiktjeneste Spotify, verdens største musikstreamingstjeneste, er allerede klar til kunne bruges med Fords SDL-software.

Flere af de store, tyske bilproducenter købte i 2015 finske Nokias kortjeneste, Here (tidligere Nokia Maps), og både Daimler, BMW og Volkswagens Audi-mærke vil bruge Here-korttjenesten i deres biler. Korttjenester er altafgørende for de kommende, selvkørende biler, som skal styres ved at blive fodret med oplysninger om trafikforhold og positioner på ting og objekter, så bilen ved at bruge de digitale kort kan styre uden om forhindringer og trafikkøer.

Ford gør nu SDL-softwaren til såkaldt opensource-software. Det betyder, at al programkoden lægges frit ud. Dermed vil alle, der laver applikationer, let kunne få dem til at virke med Ford-/Toyota-systemet, som dermed hurtigere vil kunne stille med en bred vifte af apps. Dette er afgørende for succes. Netop mangelen på apps har gjort det svært for Microsoft at få sit Windows-styresystem udbredt på mobiltelefoner.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).