Ford kører først i mål med 16 minutter lang reklamefilm

Det danske bureau Very vandt for nylig Danmarks første VM-guld i reklame i fire år for en Ford-kampagne med en 16 minutter lang film med skilsmisse som omdrejningspunkt. Et eksempel på, at god reklame anno 2016 har noget på hjerte, mens produktet ryger i baggrunden.

Fra venstre: Jae Goodman (Jury President, Entertainment Lions), Thomas Bjerg (Very), Martin Vibe Jacobsen (Very), Jesper Laumand (Be On), Thor Brammer Jacobsen (New Land) og Daniel Kragh-Jacobsen (New Land). PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører til sjældenhederne, at danske reklamebureauer vinder guld ved det årlige VM i reklame, Cannes Lions, men i år var en undtagelse.

Det danske bureau Very blev nemlig belønnet med det ædle metal for en kampagne udført for Ford Danmark ved navn »Familien«. I øvrigt det første danske guld i Cannes i fire år.

Omdrejningspunktet i vinderkampagnen er en 16 minutter lang kortfilm, hvor der hverken tales om hestekræfter, vises billeder af en bil, der drøner gennem et smukt landskab, eller tales om lave priser og smart ekstraudstyr.

Derimod kredser filmen om en situation, som rigtigt mange danske familier har haft tæt inde på livet, nemlig en skilsmisse og alle de tanker, følelser og praktiske foranstaltninger, der følger med.

»Løsningen blev bygget på en indsigt om, at bilens rum er et samlingspunkt, hvor familier mødes og samtaler opstår,« fortæller Thomas Bjerg, stifter og ejer af Very. Indsigten blev herefter kombineret med temaet skilsmisse, og som Thomas Bjerg siger, så ønskede Ford ikke at tage stilling til og kommunikere, hvad der er rigtigt eller forkert i et skilsmisseforløb, men derimod at skabe en platform for meningsfulde samtaler om emnet.

»Ford ønsker at udfordre måden at tænke og opleve reklamer på. Vi vil gerne engagere forbrugerne på en anderledes måde ved at tale til deres følelser i øjenhøjde med virkeligheden – både de positive og de negative,« sagde Kristine Dam Jensen, Marketing & Communications Supervisor for Ford, da filmen blev præsenteret i februar.

Brands skal være modige

Thomas Bjerg kalder det en spændende udfordring at løfte opgaven for Ford, og han er ikke et sekund i tvivl om, at man kommer til at se meget mere til den slags kampagner.

»God markedsføring handler ikke længere om at skabe det perfekte billede, men i endnu højere grad om at sikre brandets relevans i det liv, som forbrugerne rent faktisk lever,« siger han.

Dette stiller nye krav til virksomheder og brands, som skal have mod til at stikke snuden frem, have en holdning og være modige nok til at sætte langsigtet integritet over kortsigtet gevinst ved taktisk tilbuds-markedsføring.

Thomas Bjerg mener, at reklamer – naturligvis afhængig af problemstillingen og målsætningen – i dag bør handle så lidt som muligt om produkter, men derimod knytte an til noget samfundsmæssigt. I det hele taget er der flere tendenser, der peger på helt nye tider inden for marketing, mener Thomas Bjerg.

Kan du komme med et par eksempler?

»Ja, i dag handler det meget om at finde den rette balance mellem indhold, eller content, og kultur i den kommercielle kommunikation. Det er væsentligt at finde frem til, hvordan kreativitet kan konvertere content til kultur. Nogle af nøgleordene er autenticitet, troværdighed og (social) relevans. Traditionel reklame kan ofte have svært ved denne balance,« siger Thomas Bjerg, som peger på, at det er essentielt at inddrage menneskelige følelser. For når brands lykkes med »rigtige« følelser, skaber det sympati for brandet.

Forbrugerne »ejer« brandet

Han mener også, at virksomheder bør gøre sig klart, at selv om de »ejer« deres produkter, så er det forbrugerne, der i højere og højere grad »ejer« deres brands.

»Magtbalancen er skiftet, og du får som brand kun taletid, hvis du kan gøre dig relevant nok. Det er lige meget, om det er et relevant tema med følelser (Ford) eller superfede limited editions, apps m.m., som f.eks. Nike excellerer i, siger Thomas Bjerg.

Han opfordrer også til, at man dropper vanetænkningen ude i virksomhedernes marketingafdelinger.

»Den moderne forbruger tænker ikke i formater. Og slet ikke i traditionelle formater. Hvis det er relevant nok, så vil det engagere forbrugeren. Samtidig er der mange platforme at fortælle historier på i dag. En 16 minutters kortfilm vil de fleste sige er for lang, men ikke hvis du har lavet et ordentligt grundarbejde og sikret en stærk kampagnestruktur,« siger Thomas Bjerg.

Han mener, at opgaven i dag ligger i at skabe indhold, som målgruppen har lyst til at se – og dele. Og derfor kan alt ikke længere kun handle om produktet. Man gider jo heller ikke føre en samtale særlig længe med en, som kun kan tale om sig selv.

Produkterne er altså i stigende grad på vej ud af reklamerne – forbrugeren orienterer sig efter andre ting. Det glemmes dog ofte i en taktisk verden, hvilket desværre skader brands på den lange bane, mener Thomas Bjerg.

»Vi er naturligvis superstolte over at vinde guld ved Cannes Lions. Det lykkedes på grund af det engagement, som alle, der har været involveret i projektet, har lagt for dagen – og ikke mindst Fords mod til at være first mover i, hvad der efter vores overbevisning er et bud på, hvordan kreativitet kan være med til at konvertere content til kultur,« siger Thomas Bjerg.

Se første afsnit af Familien her.