Forbrugerrådet støtter ny rådgiverlov

Forbrugerrådet er en varm tilhænger af forslaget om en ny rådgiverlov, der kan gøre det nemmere for kunder at komme igennem med deres klager mod dårlig bankrådgivning.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
En lov, som skaber klare retningslinier for bankrådgivning, er meget savnet hos Forbrugerrådet.

"Der er noget i lovgrundlaget, som er helt forkert, så vi synes absolut, en rådgiverlov er en god ide," siger afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.

Rådet ser gerne, at loven direkte forbyder banker at rådgive om lånefinansierede investeringer til privatkunder, Et andet område, som det gerne ser meget bedre reguleret, er kundernes risikotagning.

"Vi så gerne, at man bliver enige om en risikoklassificering. Kunden opfatter ofte lav risiko på en anden måde end banken," siger Vagn Jelsøe

Kunden taber ofte
Forbrugerrådet sidder på to af de fem pladser i Pengeinstitutankenævnet. Andre to pladser er forbeholdt bankernes organisation Finansrådet, mens formandskabet er højesteretsdommer Peter Blok i øjeblikket.

Ofte taber kunden i Pengeinstitutankenævnet, fordi kunden kun kan henholde sig til den almindelige aftaleret og den almindelige erstatningsret, og derfor selv sidder med bevisbyrden i langt de fleste sager.

"Der er helt klart et problem. Når det handler om sager om dårlige rådgivning, så vil bankernes respræsentanter i nævnet stort set aldrig give kunden ret," siger Vagn Jelsøe.

Politisk støtte til nye regler
De to juraprofessorer Lennart Lynge Andersen og Nina Legind rejser i dag kritik af lovgrundlaget for kunder, der vil klage over dårlig bankrådgivning. Reglerne for god skik betyder, at det er forholdsvis enkelt at give banken en bøde eller et påbud, hvis den yder dårlig rådgivning, mens kunden har en meget længere vej til erstatning.

Professorerne foreslår, at hele området flyttes tilbage til Forbrugerombudsmanden og dermed væk fra Finanstilsynet. Desuden vurderer de, at en egentlig rådgiverlov, som man allerede har i Sverige, vil være nødvendig.

Både Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, og Socialdemokraternes, Orla Hav, er villige til at se på reglerne. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).