Forbrugerrådet advarer mod Coops gratis madkredit sidst på måneden

Køb dagligvarer for 2.000 kr. og vent med at betale til næste måned, lyder et tilbud fra supermarkedsgiganten Coop. Forbrugerrådet advarer mod tilbuddet, der kan føre til et overforbrug.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du ikke har penge til bøffer og rødvin sidst på måneden, så kan du fremover købe for op til 2.000 kr. i enten Kvickly, Irma, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen eller Fakta og vente med at betale til måneden efter.

Sådan lyder et nyt tiltag fra dagligvaregiganten Coop, men tiltaget møder ikke begejstring hos Forbrugerrådet Tænk. Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen mener, at det vil føre til et uholdbart overforbrug hos kunderne.

»Vi synes ikke, at det er et særligt godt tiltag. Folk får hverken flere eller færre penge mellem hænderne på længere sigt ved, at de får den her mulighed for at købe for 2.000 kr. ekstra. Hvis man har brug for det, så vil man lynhurtigt sætte sit forbrug op til noget, som man ikke har råd til. Så jeg ser ikke ideen i det. Man har de penge, som man har,« siger Morten Bruun Pedersen.

Coops adm. direktør, Peter Høgsted, forklarer, at baggrunden for tiltaget er, at dagligvaregiganten kan se et særligt indkøbsmønster hos kunderne. Således falder danskernes forbrug med syv procent fra månedens begyndelse, hvor lønningerne er kommet ind på kontoen, til slutningen af måneden, hvor der tilsyneladende ikke er så mange penge tilbage på kontoen.

»Det vil sige, at vi køber syv procent dårligere eller færre fødevarer, som måneden går. Og der siger vi, at en mulighed vil være, at du som medlem i stedet for at skulle tage alle mulige andre slags lån, får en lille madkredit,« siger Peter Høgsted.

Hvor meget hjælper det dem, der ikke har flere penge sidst på måneden? De 2.000 kr. skal jo så bare betales måneden efter?

»Ja, men så kan du jo tage nye 2.000 kr. måneden efter igen,« siger Peter Høgsted.

Men så er pengene jo allerede brugt, og så svarer det bare til at have taget et lån på 2.000 kr.?

»Du kan hele tiden køre med en kassekredit hos os på 2.000 kr., som er rentefri og gebyrfri. Hvis man skal bruge mere end 2.000 kr., skal man gå i en bank. Så det er for at hjælpe på de situationer, hvor man har brug for lidt ekstra,« siger Peter Høgsted.

Det er ikke en kanin op af hatten

Lars Krull, der er bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, tvivler på, at Coops tilbud til medlemmerne får den helt store effekt. Han påpeger, at de kreditværdige allerede i dag har muligheden for at få en gratis kredit på en måned.

»Hvis man har et Mastercard med en kredit på 30.000 kr., og man bruger samtlige 30.000 kr. efter den 20. i denne måned, oktober, så skal du alligevel ikke betale dem tilbage før 1. december. Så det vil sige, at det er noget, der i forvejen er gratis for de kreditværdige. Resten er så dem, der ikke har brug for kredit, eller dem som ikke kan få deres økonomi til at slå til,« siger Lars Krull.

Han ser derfor ikke noget banebrydende i Coops nye tiltag.

»Jeg så Coop sælge det her som at trække en kanin op af hatten. Men det skal være meget banebrydende for at være en kanin, ellers er det ikke en kanin. Og det her er ikke en kanin,« siger Lars Krull.

Også Morten Bruun Pedersen er skeptisk og kalder Coops madkredit for et salgsgimmick. Og han anbefaler forbrugerne en anden og mere holdbar løsning.

»Man skal hellere sørge for at holde sig inden for det budget, som man har. For selv om der ikke er renter på kreditten hos Coop, så er det trods alt et overforbrug, der skal betales tilbage på et tidspunkt,« siger Morten Bruun Pedersen.

Coop-direktør Peter Høgsted afviser, at dagligvaregiganten medvirker til at bringe økonomisk svage personer - der ikke kan administrere deres penge over en måned - ud i yderligere gæld.

»Det er jo ikke kunder, der ikke kan administrere. Det kan lige så vel være dig og mig. Det er en relativ lille kredit, og det er klart, at hvis du misbruger den kredit, så bliver muligheden lukket for dig. Vi skal ikke tabe penge på det her, og vi skal ikke lokke nogen til at bruge penge - vi skal hjælpe vores kunder,« siger Peter Høgsted.