Forbrugerråd melder Google for at manipulere brugere til konstant overvågning

Syv landes forbrugerorganisationer melder Google for overtrædelse af de nye EU-regler for databeskyttelse.

Google overvåger brugerne med Android-telefoner uden deres samtykke, mener forbrugerråd i syv EU-lande, der nu melder internetgiganten for overtrædelse af EUs databeskyttelsesregler. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Google manipulerer brugerne til konstant at lade sig overvåge, mener det norske Forbrugerrådet, som derfor nu sammen med forbrugerorganisationer i seks andre lande, heriblandt Sverige, melder internetgiganten til datatilsynet for brud på de nye, europæiske databeskyttelsesregler.

»Google behandler enorme mængder af lokationsoplysninger, som efter vores mening er blevet samlet ind uden lovligt samtykke ved at manipulere med brugerne,« siger fungerende fagdirektør Gro Mette Moen fra Forbrukerrådet i en kommentar til anmeldelsen.

Google sporer sine brugere gennem indstillingerne »Placeringshistorik« og »Web- og appaktivitet«, når man opretter en Google-konto. Den er f.eks. nødvendig for at kunne bruge en Android-telefon eller en Android-tablet fra Samsung eller Huawei og sin almindelige Gmail-konto.

Kontrollér selv dine indstillinger

Placeringshistorikken gemmer oplysninger om, hvor man tager sine enheder med – ifølge Google »for at give dig tilpassede kort, anbefalinger baseret på steder, du har besøgt, og meget mere«. Web- og appaktiviteten gemmer ens aktivitet på Google-sider på nettet og i Google-apps – ifølge Google »for at give dig hurtigere søgninger, bedre anbefalinger og mere tilpassede oplevelser i Maps, Søgning og andre Google-tjenester«. Man skal selv ændre indstillingerne for sin Google-konto, også selv om man ikke bruger Android-udstyr, på https://myaccount.google.com/activitycontrols.

Tilsammen giver oplysningerne Google et dybt indblik i, hvad vi gør, og hvor vi er, når vi har mobiltelefonen med os rundt. Android er verdens mest brugte mobilsoftware, som ligger på 86 procent af alle nyproducerede smartphones.

EU strammede i maj databeskyttelsesreglerne, således at forbrugerne skal give oplyst samtykke – altså vide, hvad de siger ja til –, før der må samles data ind om dem. Folk skal vide, hvilke data der samles ind, hvordan de gemmes, hvad de bruges til, og hvem de deles med. Man har ret til at få indsigt i, hvilke data der er gemt om én, og man kan få dem slettet eller àjourført.

Virksomheder, der overtræder de nye databeskyttelsesregler, risikerer bøder på op til fire procent af den årlige, globale omsætning. Googles omsætning var i 2017 på 110,9 milliarder dollars.

Forbrukerrådet: Brugerne skal have kontrol over deres egne oplysninger

Forbrukerrådet udgav i juli en 44 sider stor kortlægning af, hvordan Facebook og Google »optræder uetisk og stik imod den nye persondataforordning«. Rapporten, »Every step you take«, er baggrunden for anmeldelsen til datatilsynene, som forbrugerorganisationer i Norge, Sverige, Holland, Grækenland, Tjekkiet, Slovenien og Polen står bag.

»Brugerne bliver ikke givet et frit, specifikt og informeret samtykke til denne form for dataindsamling, særligt med tanke på, hvor omfattende og massiv sporingen er. Vi forventer, at selskaberne lægger gode og oplyste valg til rette og lader brugerne få kontrol over deres egne personoplysninger. Desværre er det ikke sådan i dag med Google, noget, som både er i strid med forbrugernes forventninger og intentionen bag det nye regelsæt,« siger Gro Mette Moen fra Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har lavet en gratis, illustreret guide på ti sider til, hvordan man slår Googles sporing fra.

Google oplyser, at placeringshistorik i grundindstillingen er slået fra, og at brugerne selv kan redigere, slette eller sætte den på pause når som helst.

»Vi arbejder hele tiden på at forbedre indstillingerne, og vi vil læse denne rapport nøje,« siger Google-talsmand Al Verney ifølge det tyske dagblad Handelsblatt.

Læs mere: Forbrukerrådets illustrerede guide »Slik skrur du av Googles sporing« (Sådan slår du Googles sporing fra) (på norsk)