Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Han er rystet over en ny opgørelse fra Finanswatch. Den viser, at bankerne i 2015 hev 5,6 milliarder kroner ud af realkreditselskaberne. Det svarer til en stigning på 83 procent siden 2007. I samme periode er udlånene kun steget med 33 procent.
- Vi har skullet høre på historien om, at det er politikernes skyld, at vi skal have højere bidragssatser, fordi de stiller højere kapitalkrav. Men nu kan vi se, at pengene fosser ud af realkreditinstitutterne, siger Morten Bruun Pedersen.
- Så vi synes faktisk, at politikerne skulle benytte lejligheden til at få kigget godt og grundigt på de anbefalinger, som ekspertudvalget vedrørende realkredit er kommet med. Specielt anbefalingen om, at det skal være billigere at skifte realkreditinstitut, siger han.
I kølvandet på debatten om stigende bidragssatser, som blev startet med stigninger hos Nykredit/Totalkredit, blev der nedsat et ekspertudvalg.
Udvalget kom tidligere i september frem til otte anbefalinger. Herunder at boligejere skal slippe for gebyr, hvis de skifter selskab i forbindelse med prisstigninger. Netop den anbefaling har dog vakt modstand i branchen.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ville umiddelbart heller ikke sige hverken ja eller nej til netop den anbefaling. Men Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at politikerne træder i karakter.
- Der er simpelthen for lidt konkurrence på det her marked, og forbrugerne skal kunne komme ud af deres kontrakter, når priserne stiger. Det er der så rigeligt råd til, kan vi jo se med de udlodninger, der kommer til bankerne, siger Morten Bruun Pedersen.