Forbrugerombudsmand: Reagér mod anklage om ulovlig filmkopiering

Flere har klaget over breve, hvori advokatfirmaer kræver flere tusinde kroner for ulovlig filmkopiering.

Flere danskere har fået brev om, at de skal betale erstatning for at have downloadet film ulovligt fra nettet. Hvis man føler sig uskyldigt ramt, skal man reagere og eventuelt få advokathjælp, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal straks reagere, hvis man får brev om, at man ulovligt har hentet film fra nettet og derfor skal betale flere tusinde kroner - og ikke har gjort det.

Det siger forbrugeromburdsmand Christina Toftegaard Nielsen oven på flere klager over breve fra advokatfirmaer, som lige nu rammer danskerne.

»Det er selvfølgelig ubehageligt at blive anklaget for noget, man ikke mener at have gjort. Jeg vil råde de forbrugere, der ikke mener, de har downloadet filmen, til straks at oplyse advokatfirmaet om det,« siger hun.

Advokatfirmaerne oplyser i brevene, at de repræsenterer rettighedshaverne, og at forbrugerens IP-adresse er blevet brugt til ulovligt at hente en bestemt film på nettet. Derfor kræver advokatfirmaerne, at man betaler typisk 1.500-2.200 kroner i erstatning, så sagen kan lukkes.

Det skal man reagere på straks, hvis man ikke mener at have hentet filmen, og hvis det ikke løser sagen, bør forbrugeren kontakte retshjælp eller sin egen advokat, siger forbrugerombudsmanden, som også henviser til den lokale og gratis advokatvagt, som også vil kunne hjælpe.

Filmselskaberne har længe drøftet at sætte direkte ind mod piratkopiering af film via Internet og har ønsket mulighed for at få lukket folks internetforbindelse helt, hvis de flere gange tages i ulovligheder.