Forbrugerne betaler dyrt for ny havmølle-strøm

Forbrugerne skal betale dobbelt så meget for strøm fra den nye havmøllepark ved Anholt i forhold til el-prisen fra mølleparken Horns Rev II. ”Nu må brokkeriet om vind holde op,” svarer et af partierne bag aftalen igen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra højre til venstre i Folketinget blev der i dag nikket ja til, at Dong Energy skal have lov til at bygge og drive en ny havvindmøllepark ved Anholt, der bliver Danmarks største.  

Pris: 10 milliarder kroner. Regningen, den ender hos forbrugerne.

Prisen på el fra det nye Dong-projekt, der som de eneste afgav bud, bliver ifølge aftalen på 105,1 øre/kWh i cirka halvdelen af parkens levetid. I den anden halvdel sælges den producerede el på markedsvilkår uden tilskud.  

Prisen i den første periode er altså dobbelt så høj i forhold til prisen fra den meget omtalte vindmøllepark Horns Rev II, der ligger langs den jyske vestkyst. Ved denne park er afregningsprisen 51,8 øre/kWh. 

Partierne bag aftalen bad derfor på forhånd revisionsfirmaet Ernst & Young om at foretage en uafhængig vurdering af tilbuddet, og de konkluderede, at DONG Energys pris er rimelig set i lyset af den nuværende markedssituation og udbudsvilkårene. Især de høje anlægsomkostninger har presset prisen i vejret. 

Læs også: DONG skal bygge havvindmøller for 10 mia.

Klimaminister Lykke Friis havde bestemt gerne set en lavere pris, men hæfter sig ved, at det var det bedst opnåelige bud. 

- Vedvarende energi er ikke gratis. Men når man ser på prisen, skal man holde sig for øje at alternativet - at gøre ingenting - er urealistisk. I takt med at vi bliver flere og flere mennesker på jorden, der efterspørger energi, vil prisen på olie og gas stige, og da vi allerede om få år ikke længere er selvforsynende med olie og gas, bliver vi helt afhængige af de forholdsvis få lande, der har olien og gassen, hvis vi ikke selv opbygger vores egen energiforsyning, siger hun. 

Læs også: Vattenfall siger nej til kæmpestort dansk vindmølleprojekt

De Radikales Margrethe Vestager hæfter sig ved, at prisen i de 25 år, møllerne ventes at snurre, gennemsnitligt vil svare til 1 øre/kWh svarende til 44 kr. om året for en gennemsnitlig husstand. 

- Nu må brokkeriet om vind holde op: Selvom forbrugerne betaler, hvad der svarer til 1 øre/kWh ekstra for el produceret i havvindmølleparken, så vil prisen med meget stor sandsynlighed falde mindst lige så meget. Vind kan betale sig – både for klimaet og pengepungen, siger Margrethe Vestager.