Forbilledet findes syd for San Francisco

Det giver god mening at kopiere nogle af Silicon Valleys særtræk, mener chefen for Udenrigsministeriets Innovation Center i San Francisco.

Der er nok ikke noget sted i verden, hvor udviklingen er mere tydelig end i teknologihubben Silicon Valley syd for San Francisco. Det er her, udviklingen for alvor finder sted, og det er her, at tech-mastodonter som Google, Facebook og Apple hører hjemme. På billedet ses Facebooks hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den teknologiske udvikling er et lokomotiv, der i disse år drøner derudad. Eksemplerne er utallige og allestedsnærværende.

Tag bare Søren Juul Jørgensens stemme, da Berlingske fanger ham over mobiltelefonen fra Californien. Lyden er sprød, livagtig – og der er ingen forsinkelse. Sådan var det ikke nødvendigvis for et par år siden, sådan er det ikke hver dag – men det kan lade sig gøre, fordi teknologien konstant fornyr sig selv.

Der er nok ikke noget sted i verden, hvor udviklingen er mere tydelig end i teknologihubben Silicon Valley syd for San Francisco. Det er her, udviklingen for alvor finder sted, og det er her, at tech-mastodonter som Google, Facebook og Apple hører hjemme.

Og det er ikke noget tilfælde, forklarer Søren Juul Jørgensen, der er chef for Udenrigsministeriets Innovation Center Silicon Valley.

»Du har alle de store tech-virksomheder, du har nogle af de bedste universiteter, Stanford og Berkley, og du har forskningsinstitutioner, som er fuldstændig i særklasse – det i form af for eksempel NASA. Og på kapital-siden har du en tredjedel af verdens ventureinvesteringe,« siger han og tilføjer:

»Silicon Valley er i sig selv et helt særligt økosystem. Det indeholder forskning, innovation og kapital. Det arbejder i et helt unikt, åbent, dynamisk miljø, hvor du hele tiden omsætter ny viden til forretning. Og det virker.«

Søren Juul Jørgensen er udsendt af Udenrigsministeriet, og hans rolle er på den ene side at sørge for, at danske virksomheder og startups får en adgangsdør til den amerikanske teknologihub. En anden rolle er at gøre investorer i Silicon Valley opmærksomme på mulighederne i Danmark.

Han kender økosystemet særdeles godt, og derfor mener han, at der er god mening i at lade sig inspirere – præcis som man ønsker at gøre i den kommende vidensby i Lyngby-Taarbæk.

»Man kan ikke genskabe Silicon Valley én til én. Området er alt andet lige et produkt af en lang udvikling. Man kan ikke kopiere det – men man kan lade sig inspirere og lære rigtigt meget af det. Specielt når det kommer til det aktive fokus på at omsætte ideer til forretning – og så tror jeg, at vi kan lære noget af villigheden til at røbe risici,« siger han.

Netop risikovilligheden er et af de områder, som Søren Juul Jørgensen fremhæver som helt centralt i Silicon Valley. Den vil han gerne tage med sig til Danmark. Derudover mener han, at man også kan lære noget af den åbenhed, der eksisterer derovre.

»Man ser på muligheder, ikke på begrænsninger. Der er interesse fra alle sider for problemløsning, og så er der en helt anden og åben netværkskultur, som er præget af den såkaldte pay forward-filosofi. Man deler i høj grad sin viden, erfaring og sine refleksioner. Det sker hele tiden. Og det kunne vi godt lære noget af i Danmark,« siger han.