Forældet TV-udstyr storsælger

Over halvdelen af alle solgte digitalbokse til fjernsynet i august kan ikke vise de nye DR-kanaler fra 1. november.

Her vil næppe mange være i tvivl om, at købet er forældet. Værre er det, når man står i butikken og skal vælge digital modtagerboks. Foto: Joe Raedle, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne storkøber TV-udstyr, som ikke kan vise alle de nye kanaler fra 1. november, og som om tre år slet ikke kan vise noget.

I august var 57 procent af alle solgte digitalbokse, som bruges til at gøre TV-signalet brugbart på fjernsyn, af den slags, som følger den såkaldte MPEG-2-standard for sendesignalet, oplyser DR Nyheder. Men de nye DR-kanaler, som får premiere 1. november i forbindelse med, at det gamle, analoge TV-signal ophører, kan ikke vises på den slags udstyr, fordi de sendes ud i den nye MPEG-4-standard, som giver bedre billede og lyd og samtidig fylder mindre.

I 2012 er det helt slut

I 2012 vil samtlige TV-kanaler blive sendt i MPEG-4-standard, og hvor MPEG-4-udstyr godt kan forstå og vise MPEG-2-signaler, er det omvendte ikke tilfældet.

1. november omlægges hele det danske TV-sendenet. Det analoge TV-signal, som har fungeret siden oktober 1951, slukkes, og alle signaler er fremover digitale.

Alle, der i dag modtager TV via en antenne, skal derfor sikre sig, at de har udstyr til fortsat at kunne se fjernsyn. Men køber man et fladskærmsfjernsyn med indbygget MPEG-2-udstyr eller en løs MPEG-2-boks, vil man fra 1. november kun kunne se DR1, DR2 og TV 2, som stadig sendes i MPEG-2-standarden.

Kunder går efter det billige

Direktør for Expert-kæden, John Birkmose-Andersen, siger til DR Nyheder, at mange kunder vælger den billigste modtager og derfor »uforvarende« kan ende med at have forældet udstyr.

»Når der er travlt i butikkerne, spørger vi ind til, hvor der er tvivl. Hvis kunden siger, at han skal have den MPEG-2-boks til 299 kroner, kan der godt foregå en ekspedition oppe ved disken, det kan jeg ikke afvise,« siger han.

Økonom i Forbrugerrådet, Martin Salamon, mener, at mange kunder er forsigtige og derfor med vilje vælger en billig og begrænset løsning, fordi de vil se fremtiden an. Han ser derfor ikke noget galt i, at mere end halvdelen af alle solgte digitalbokse i august teknisk set allerede er forældet.