Forældede GPS'er sender biler og lastbiler på herrens mark

Især lasbiler risikerer en tur på herrens mark på grund af forældede kort i GPS-vejvisere - landsbyer sætter nu advarselsskilte op.

Lastbiler den forkerte vej gennem ensrettede gader eller fastklemt i for snævre passager. Det er nogle af resultaterne, når GPS'er ikke er helt opdaterede med nye kort, skriver hjemmesiden ing.dk.

Problemet kan både skyldes forældede GPS-kort og dårlig satellitmodtagelse.

"Vi har været ude for, at bilister er sendt den forkerte vej ad ensrettede gader eller blevet bedt om at vende om, fordi en ny motorvejsstrækning ikke er kommet med", siger civilingeniør Kenneth Kjemtrup fra Vejdirektoratets vejregelsekretariat til ing.dk.

Normalt sker der en et-årig opdatering af kortene. Men det har vist sig, at det ikke altid lykkes alle kortudbyderne at få opdateret hele kortmaterialet inden for denne frist.

Problemet er størst med tunge lastvogne, der ledes ind til danske byer ad mindre veje og forkerte ruter i forhold til, hvad kommunerne havde tænkt sig og tilmed skiltet med.

I Wales er problemet så stort, at myndighederne tirsdag i denne uge satte de første vejskilte op med piktogrammer, der advarer mod altid at stole på GPS-navigation, skriver Reuters.