Forårskåde ingeniører varsler byggeopsving

De rådgivende ingeniører får flere opgaver og forventer at øge beskæftigelsen. Især infrastruktur og byggeri er vokset markant, viser en konjunkturmåling fra branchen.

De rådgivende ingeniører er optimistiske for fremtiden og forventer blandt andet et opsving inden for dansk byggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fremtiden ser lys ud for de rådgivende ingeniører. I hvert fald er der optimisme i branchen, hvor der er skruet endnu et hak op for forventningerne - både hvad angår antallet af opgaver og ansatte. Det fremgår af en konjunkturmåling udarbejdet af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

»Det ser ud, som om krisen nu er bag os. Der er en fremgang i ordrebeholdningen, og der er fremgang i antallet af forventet øget beskæftigelse, som betyder, at virksomhederne kan se, at der er behov for flere ressourcer også på længere sigt,« siger Henrik Garver, direktør i FRI. 

Overordnet viser målingen, at virksomhederne vest for Storebælt forventer en markant forbedring i ordrebeholdning, hvilket også gør sig gældende øst for Storebælt. Vest for Storebælt forventes den fremtidige ordrebeholdning at blive forbedret for virksomheder, der repræsenterer 49 procent af beskæftigelsen, virksomheder, der repræsenterer 50 procent, forventer en uændret ordrebeholdning, og 1 procent forventer en tilbagegang.

Øst for Storebælt forventer 43 procent af virksomhederne en øget ordremængde, mens 56 procent forventer en uændret ordrebeholdning, og ingen forventer tilbagegang.

Branchen for rådgivende ingeniører omsatte samlet for 11,55 milliarder kroner i 2012, og for 2013 forventes den samlede omsætning at ligge på 12,1 milliarder kroner. Den væsentligste omsætning kommer fra anlæg og byggeri, som udgør næsten 60 procent af den samlede omsætning i branchen. Ifølge Henrik Garver er det også inden for byggeri, at den største overraskelsen ligger i konjunkturmålingen.

Mens branchens vækst hidtil i høj grad har været drevet af internationale projekter, er der i dag også optimisme at spore blandt de mindre virksomheder, der primært har byggeprojekter på dansk grund i ordrebogen.

»Det er de mindre primært hjemmemarked-baserede virksomheder, som også oplever tilsvarende fremgang især trukket af byggeri,« siger Henrik Garver og fortsætter:

»Det er primært byggeri, der løfter der. Der er også byggeri og projekter internationalt, men de ting, som især kendetegner international vækst er især infrastruktur og energi.«

Henrik Garver er ikke overrasket over, at tallene peger i den positive retning, men han understreger, at den seneste måling indikerer, at udviklingen er konsistens over forskellige typer af virksomheder.

»Det kommer i kølvandet på en stærk udvikling i 2013, hvor branchen generelt har haft positive 2013-regnskaber,« siger han.
Optimismen blandt de rådgivende ingeniører får også de fleste i branchen til at tro på, at antallet af ansatte stiger. Således forventer 87 procent af de 144 medvirkende virksomheder vest for Storebælt, at der om seks måneder er flere ansatte i virksomhederne, mens 68 af virksomhederne øst for Storebælt forventer flere ansatte om seks måneder. Ingen forventer ifølge undersøgelsen at have færre ansatte.

»Det er et tegn på stor aktivitet, når så mange virksomheder tilkendegiver, at de har behov for at ansætte medarbejdere. Vores undersøgelse måler ikke den direkte styrke af fremgangen i ordrebeholdning, blot at der er en fremgang, men når vi samtidig kan se en så massiv forventet vækst i antallet af, så understreger det at fremgangen er så robust, at det kræver flere ansatte,« siger Henrik Garver.

Undersøgelsen er foretaget blandt medlemmer af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, i perioden 14. marts 2014 til 11. april 2014. 144 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, og de repræsenterer 89 procent af arbejdspladserne i branchen.