For første gang i årevis: Stor kapitalfond åbner kontor i København

På et nyt kontor i Amaliegade i det centrale København vil ti ansatte fra den britiske kapitalfond IK Investment Partner snart få en ny arbejdsplads. Deres opgave bliver at købe flittigt op i Danmark, når de ankommer fra London.

Netto-medarbejder med produkter fra Løgismose, som kapitalfonden IK Investment ejer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Den store britiske kapitalfond IK Investment Partners, der blandt andet ejer madvirksomheden Løgismose Meyers, rykker nu flere ansatte til København. Det er første gang i flere år, at så stor en fond vælger at åbne nyt kontor i Danmarks hovedstad.

I alt vil kapitalfonden flytte ti ansatte til København, hvor de vil få deres daglige gang på et nyt kontor i Amaliegade i den centrale del af byen.

»Det er en stor ting for os. Vi vil gerne lave flere ting i Norden og meget gerne i Danmark,« siger Thomas Klitbo, partner i IK Investment.

IK Investment Partners blev i 1989 stiftet i Sverige under navnet Industri Kapital. Fonden, der altid har haft juridisk hovedsæde i London, har siden købt en lang række danske virksomheder. IK købte i 1990erne blandt andet danske virksomheder som Hjem Is, F Group med den nu lukkede Fona-kæde og industrivirksomheder som Crisplant og Superfos. Fonden har også ejet Kwintet, der fremstiller arbejdstøj, og børsnoterede i 2017 TCM Group, der står bag mærkevarekøkkener fra Tvis og Svane.

I dag ejer fonden Ellab, der laver udstyr til primært medicinal- og fødevarebranchen, og madvirksomheden Løgismose Meyer. Virksomheden er skabt, efter at IK købte Løgismose og Meyers i 2015 og lagde dem sammen.

Thomas Klitbo forventer, at de mange nye ansatte i København vil betyde, at endnu flere danske virksomheder vil komme til at indgå i fondens portefølje.

»Det her handler om, at vi gerne vil tættere på markedet i Danmark og de mulige opkøb, der er her,« siger Thomas Klitbo.

Medarbejderne har tidligere siddet i London, hvorfra de har investeret i danske virksomheder. Klitbo siger dog, at det dramatiske spil om Brexit og Storbritanniens farvel til EU ikke har spillet ind i beslutningen.

Det nye kontor betyder, at IK Investment Partners vil være en af de udenlandske kapitalfonde med flest ansatte i København. De svenske storfonde EQT, Nordic Capital og Altor er stadig blandt de bedst repræsenterede fonde i København.

De danske fonde med flest ansatte tæller blandt andre Axcel, Maj Invest og Polaris.

I de senere år er blandt andre hollandske Waterland og norske Verdane Capital nye udenlandske fonde i København, men dog med langt færre medarbejdere.

IK Investment Partners har historisk fokuseret på industrivirksomheder. Derudover køber fonden i dag også virksomheder inden for blandt andet medicinal-, fødevare- og serviceindustrien. Klitbo siger, at fonden vil undersøge mange muligheder i Danmark.

»Det kan være nogle af de mange veldrevne familieejede virksomheder i Danmark, det kan være køb fra andre kapitalfonde og det kunne for eksempel være opkøb på børsen. Vi er åbne og kigger bredt,« siger Thomas Klitbo.

IK Investment Partners har senest rejst en fond på ca. 14 mia. kr. i 2016. Fonden investerer udover i de nordiske lande også i Frankrig, Benelux og i tysktalende lande i Europa. Typisk vil de enkelte investeringer ikke overstige 3,5 mia. kr.