For at sikre rent vand indfører kommune nu sprøjteforbud

Som den første kommune har Egedal i Nordsjælland taget det afgørende skridt til at beskytte grundvandet.

Foto: Henning Bagger

Som den første kommune har Egedal i Nordsjælland taget det afgørende skridt til at beskytte grundvandet i et område på 67 hektar ved Bjellekær Kildeplads, der leverer vand til 30.000 borgere i København, skriver Politiken lørdag.

Kommunen har sendt et brev til 7 landmænd og 26 boligejere med et varsel om, at det efter sommerferien bliver totalt forbudt at anvende sprøjtemidler i området tæt ved vandboringerne.

Forbuddet kommer, efter at Naturstyrelsen efter flere års arbejde netop har offentliggjort en historisk kortlægning af landets grundvand. Den enkelte kommune kan selv beslutte, hvordan den vil beskytte drikkevandet, og Egedal har valgt et totalforbud.

»Det er en ny måde at fortolke lovgivningen på, og det har vi fået grønt lys til. Vi har undersøgt det meget grundigt, og området er så sårbart, at vi ikke længere tør løbe risikoen for en nedsivning af sprøjtemidler«, siger Peter Hansen (SF) til Politiken. Han er formand for teknik- og miljøudvalget i Egedal Kommune og understreger, at hele byrådet står bag beslutningen.

Peter Hansen siger, at der ikke er fundet pesticidrester over grænseværdierne i boringerne, men det er frygten for et uheld, hvor en sprøjtevogn vælter, der får kommunen til at skride til et forbud.

Tidligere i år har Aarhus Kommune også bebudet et forbud mod sprøjtemidler i et område ved Beder, hvor der er fundet pesticidrester i adskillige vandboringer, skriver Politiken.

Men Egedal Kommune ser ud til at få den første prøvesag.

»Jeg går ind for rent drikkevand, og kommunen sætter ikke spørgsmålstegn ved vandkvaliteten. Men de argumenterer med, at der kan ske et uheld med en sprøjte. Hvis alle kommuner bruger det argument, kan de komme med det ene forbud efter det andet«, siger Dan Esbensen, der ejer en mark, som bliver ramt af sprøjteforbuddet.

Selv om han bliver tilbudt erstatning, forbereder han sammen med Nordsjællands Landboforening en sag ved Natur- og Miljøklagenævnet. Han får opbakning fra Landbrug & Fødevarer.

»Når et sprøjtemiddel er godkendt, er det ud fra den forudsætning, at der skal være drikkevand under landbrugsjorden i Danmark. Derfor underminerer det vores godkendelsessystem, når kommunalpolitikere vil gøre sig til dommer over et så fagligt, kompliceret emne som pesticidgodkendelse«, mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, over for Politiken.

Vandselskabernes organisation, Danva, følger også sagen med interesse, fordi den får betydning for lignende sager.

»Grundpillen i hele vores vandforsyning er adgang til pesticidfrit drikkevand. Så når en kommune overvejer at forbyde at bruge pesticider i nærheden af drikkevandsmagasiner, er vi glade i vandbranchen«, siger Danva’s formand, Lars Therkildsen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at kommentere sagen over for Politiken med henvisning til, at dette område er kommunernes ansvar.