Fondsforvalter frygter skatteskandale i familiefond

Skatteforhold spiller en væsentlig rolle i forvaltningen af byggematadoren Aage V. Jensens fond. Fonden må ikke fremstå som forvaltet fra Danmark, advarer afdøde Aage V. Jensens betroede mand, advokat Leif Skov.

Leif Skov, advokat og bestyrer af Aage V. Jensen Naturfond. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den afdøde byggematador og rigmand Aage V. Jensens omdiskuterede familiefond ligger i skattely i Liechtenstein. Derfor må fonden ikke kunne siges at være ledet fra Danmark, advarer fondsforvalter og advokat Leif Skov i fortrolige dokumenter, Berlingske har set.

Familiefonden har i 30 år støttet byggematadorens søskende og venner med omkring 50 mio. kr. Men fra 2016 kan Aage V. Jensens børnebørn også kan søge om penge, og derfor vil der komme fokus på fonden fra Skat.

»Det er vigtigt, at der er et flertal af bestyrelsesmedlemmer uden for Danmark af hensyn til at undgå dansk beskatning af fonden. Vi har for nylig opnået godkendelse i Liechtenstein af, at fonden alene skal betale 1.200 CHT (schweizerfranc svarende til godt 8.000 kr., red.) årligt i skat, og det bør sikres, dette ikke sættes over styr...« skriver Leif Skov i en mail til nogle af Aage V. Jensens efterkommere.

Skat i Liechtenstein

Leif Skov forklarer reglerne over for Berlingske således:

»Hvis der er overtal af danskere i bestyrelsen, så er udgangspunktet for Skat, at ledelsen foregår i Danmark. Men der må godt være to danskere og to udlændinge. Bestyrelsen er meget opmærksom på, at ingen af de to danske bestyrelsesmedlemmer foretager sig noget her i landet, der kan betragtes som administration, og at ledelsen dermed foregår i Danmark. Bestyrelsesmøder og administration foregår i Liechtenstein, hvor bestyrelsesformanden, advokat Guido Meier, alene kan tegne fonden,« siger Leif Skov og tilføjer:

»Det var Aage V. Jensens ønske, at familiefondens skattebetaling skulle minimeres. Og hvad tror du, oldebørnene ville sige, hvis vi så stort på det? Det er jo deres penge. Hvis fonden lå i Danmark, skulle den have betalt 24 pct. i skat,« siger Leif Skov.

Den liechtensteinske advokat Guido Meyer har i mange år siddet i bestyrelsen ligesom Aage V. Jensens søn af første ægteskab Vagn Forring, som bor i England. Eneste danske medlem var indtil for nylig Leif Skovs yngste datter, Malene Skov Stolborg, som fratrådte som bestyrelsesformand sommeren 2016.

Ved samme lejlighed indtrådte advokat Sys Rovsing, som er kendt som tidligere formand for Advokatrådet samt partner i Bech-Bruun, og advokat Irene Wittrup i bestyrelsen. Nogle af Aage V. Jensens efterkommere har henvendt sig til Sys Rovsing for at få oplysninger om fonden, men hun har netop henvist til Leif Skov af skattemæssige årsager. Leif Skov sidder ikke i bestyrelsen, og Skat kan derfor ikke hævde, at han er en del af ledelsen, forklarer han i fortrolige dokumenter.

Alligevel er der forvirring om, hvem der udtaler sig på vegne af familiefonden. Leif Skov afviste den 3. januar på Berlingskes forespørgsel at udtale sig om fonden, fordi han ikke har mandat til at udtale om konkrete forhold på vegne af bestyrelsen, Han henviste i stedet til familiefondens formand, Guido Meier.

Guido Meier har imidlertid ikke før 11. januar besvaret Berlingske mail-henvendelse. Til gengæld modtog avisen forinden en mail fra de to danske bestyrelsesmedlemmer, advokat Sys Rovsing og advokat Irene Wittrup, vedrørende forhold i familiefonden. Sys Rovsing deltog ligeledes sammen med Leif Skov i et interview med Berlingske om familiefonden 10. januar.

Danmarks største jordbesidder

Leif Skov er også på anden vis optaget af skattespørgsmål vedrørende familiefonden. Han frygter nemlig en offentlig skandale omkring Aage V. Jensen-koncernen, der er Danmarks største private jordbesidder og ejer en stribe danske naturperler gennem Aage V. Jensen Naturfond. Ifølge mailkorrespondancer, som Berlingske har set, skyldes det, at nogle af modtagere af de i alt 50 mio. kr., som Aage V. Jensens Family Foundation har udbetalt gennem de sidste 30 år, muligvis ikke har opgivet de modtagne donationer til Skat.

»Det er grundlæggende ikke mit problem, hvis nogle af beneficianterne ikke har opgivet donationer til Skat. Men jeg vil selvfølgelig være ked af, hvis nogle ikke har opgivet til Skat, som de skulle. Det vil i givet fald være kedeligt for først og fremmest de pågældende, men også for fonden, hvis der på det grundlag kommer en skattesag,« siger Leif Skov.

Leif Skov har af samme årsag foreslået bestyrelsen i familiefonden, at den først begynder at uddele penge til oldebørnene i 2016, så Skat først får kendskab til donationerne i 2017. Den sidste af Aage V. Jensens søskende modtog nemlig penge i 2011, hvilket i 2017 ligger mere end fem år tilbage.

»Det er klart, at Skat vil tage fat i familiefonden, så snart fonden begynder at udbetale penge til Aage V. Jensens oldebørn,« siger han.

»Nye regler i Liechtenstein betyder, at alle udbetalinger foretaget efter 1. januar 2017 automatisk bliver indberettet af de liechtensteinske myndigheder til det danske skattevæsen. Det er klart, at Skat derfor vil checke disse indberetninger, så snart fonden begynder at udbetale penge til Aage V. Jensens oldebørn,« siger Leif Skov.