Fondsformanden med hjerte for Danfoss og Sønderjylland

70 år fredag. Peter Mads Clausen kontrollerer Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss, og en pengetank på 24 milliarder kr.

Peter Mads Clausen, formand for Danfoss' ejerfond, Bitten og Mads Clausens Fond, ses her ved et af fondens seneste projekter, Hotel Alsik i Sønderborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bitten og Mads Clausens Fond

Peter Mads Clausen er langtfra så kendt som sin storebror, tidligere topchef i Danfoss, Jørgen Mads Clausen. Men på de interne linjer og lokalt i Sønderjylland og ikke mindst på Als har Peter Mads Clausen sat sig store spor.

Som formand for Bitten & Mads Clausens Fond sidder han på en pengetank til en værdi, der har rundet 24 milliarder kr., og som kontrollerer 85 pct. af stemmerne i den globale milliardkoncern.

I et sjældent interview med Børsen i april i år, forklarede Peter Mads Clausen, at han ikke har brug for opmærksomhed, men arbejder i en større sags tjeneste. Nemlig Sønderjylland, de lokale beboere og fremtidssikringen af Danfoss, som hans far, fabrikant Mads Clausen, stiftede i 1933 i den lille by Elsmark uden for Nordby på Als.

»Det er Danfoss, der står centralt i alt det, jeg foretager mig. Og det er Danfoss, der er grunden til, at vi sidder her i dag. Det handler ikke om mig som person. Jeg har ikke behov for at vise mig frem. Sådan fungerer jeg ikke. Men det er klart, at hvis man skal forstå, hvorfor jeg handler, som jeg gør, så er der en historie, der følger med,« sagde Peter Mads Clausen – 70 år 6. september – ved den lejlighed til Børsens journalist.

Peter Mads Clausen gik som helt ung i lære som maskinarbejder i Danfoss, inden han flyttede til Aarhus for at læse til maskiningeniør. En dag på vej til uddannelsen blev han ramt af skæbnen, da en stor kran væltede ned over hans bil i det øjeblik, han kørte forbi. Ulykken kostede ham førligheden, og han har siden siddet i kørestol.

Året efter ulykken blev han gift med sin barndomskæreste Anne-Dorthe. De to er nu ægtepar på 47. år og har to børn, Mads-Peter og Christina, sammen. Mads-Peter Clausen sidder i dag i bestyrelsen for Danfoss.

Peter Mads Clausen gjorde sin maskiningeniøruddannelse færdig og blev i 1981 ansat i Danfoss’ udviklingsafdeling. Herefter rykkede han rundt i flere ledende stillinger.

Hjerte for lokalsamfundet

I 1999 overtog han posten som formand for Danfoss’ ejerfond, Bitten og Mads Clausens Fond. Med Peter Mads Clausen som formand har fonden investeret i flere store projekter med det formål at sætte skub i udviklingen på Als.

Han har blandt andet sat sig personligt i spidsen for at få udviklet havnen i Sønderborg til et boligområde tegnet af den kendte arkitekt Frank Gehry, og i maj i år kunne han klippe snoren over til et nyt, spektakulært firestjernet hotel, Hotel Alsik, som rejser sig op i 70 meters højde på havnen i Sønderborg og skal trække både turister og forretningsfolk til Als.

Byggeprojekter og byudvikling er dog ikke det eneste, der interesserer Peter Mads Clausen, der betegnes som en lydhør og eftertænksom leder, der udviser en høj grad af tillid. Han plejer også et udpræget iværksættergen som investor og bestyrelsesformand i en række virksomheder.

Fødselsdagen fejres måske ikke helt overraskende med familie, venner og forrretningsforbindelser på Hotel Alsik.