Fondsdanmark må kigge langt efter revolution

Regeringens forslag til at skabe lempeligere vilkår for virksomhedsejere, der vil overdrage deres livsværk til en erhvervsdrivende fond, skaber ingen revolutioner. Det er stadig billigere at vælge andre ejerformer, viser beregninger, som KPMG har foretaget for Berlingske Business.

Foto: SAM MIRCOVICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomhedsejere, der ønsker at overdrage deres livsværk til en erhvervsdrivende fond, slipper fra årsskiftet betydeligt billigere i skat. I hvert fald hvis regeringen ender med at få vedtaget sit forslag til nye skatteregler for overdragelse af virksomheder til erhvervsdrivende fonde.

Det viser beregninger, som KPMG har foretaget for Berlingske Business.

I dag skal virksomhedsejere betale 42 pct. i aktieavancebeskatning af virksomhedens værdi, hvis de ville donere deres virksomhed til en fond.

Fremover skal der i stedet betales en afgift på mellem 15 og op til 27 pct., hvis man ønsker at overdrage en virksomhed til en fond. Pengene til skattebetalingen vil dog typisk skulle trækkes ud af virksomheden, hvilket udløser udbytteavanceskat. Dermed når den reelle skattebetaling ifølge KPMG op på mellem 21 og 35 pct. afhængig af, hvilken model virksomheden vælger.

Til sammenligning ligger den reelle skattebetaling på at overdrage en virksomhed til børnene på knap 17 pct. af virksomhedens værdi.

Svært ved at se det attraktive

Selv om der er tale om en lempelse i forhold til de nuværende regler, skal man ikke sætte næsen op efter, at en ny stime af fondsejede ikonvirksomheder som Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, Grundfos, Danfoss og William Demant, bliver født i de kommende år.

»Jeg har svært ved at se, at en effektiv skat på minimum 21 og op til 35 pct. plus renter i 15 år gør ordningen attraktiv. Det er fortsat penge, der skal tages ud af virksomheden enten ved udlodning, frasalg eller ved at optage store lån. Det er ikke den samme virksomhed, der står tilbage efterfølgende og skal klare sig i den globale konkurrence,« siger Peter Rose Bjare, partner i KPMG og ekspert i fondsejede virksomheder.

Lovforslag ventes efter valg

Finn L. Meyer, der er partner i Ernst&Young, og som har været formand for regeringens udvalg om erhvervsdrivende fonde, understreger, at han grundlæggende er positiv overfor, at der nu kommer forbedringer for virksomhederne.

»Det vil ikke afstedkomme en revolution, således at der vil komme mange nye fonde. Der er nogle knaster som følge af, at det har været nødvendigt for udvalget at udarbejde nogle ret stramme regler for at holde sig inden for de rammer, politikerne har givet. Men med de regler, de er nået frem til, gør de det så tilpas lidt attraktivt, at de formentlig kan holde sig inden for rammen, hvis man ser på et gennemsnit over nogle år,« vurderer Finn L. Meyer.

Forslaget er udarbejdet af et embedsmandsudvalg på baggrund af en aftale fra 2013 i forbindelse med Vækstplan DK om, at skattereglerne skulle forbedres inden for en ramme på dengang 300 mio. kr. Regeringen har nu hævet rammen til 360 mio. kr. Forligspartierne skal nu forhandle sig til enighed om den endelige model, og et lovforslag ventes fremsat efter et valg.

Venstres skatteordfører Torsten Schack kalder KPMGs beregninger for interessante og vil tage dem med i de videre forhandlinger.