Fondsbørsens tropiske fætter takker af

Med afnoteringen af United Plantation mister Københavns Fondsbørs den mest eksotiske danske aktie, der har gjort tropisk plantagedrift til big business.

Foto: Per Højager Nielsen
Når Københavns Fondsbørs om få uger siger farvel til United Plantation Berhad efter 81 år som børsnoteret dansk selskab, er det samtidig et farvel til børsens suverænt mest eksotiske medlem, der blandt medarbejderne tæller både ugler og bøfler.

I de mange år som børsnoteret dansk selskab har plantageselskabet tilbudt danske investorer en hurtig genvej til et tropisk eventyr. Med base i Malaysia er United Plantation storproducent af kokosnødder og palmeolie, der på selskabets egne fabrikker raffineres til vegetabilsk olie og ikke mindst fedt, der indgår i ernæringen hos en stadig større del af verdens befolkning.Også i den vestlige verden indgår produkterne fra de tropisk varme plantager i den daglige ernæring, selv om man sjældent er bevidst om det, hvis man da ikke hører til den gruppe forbrugere, der minutiøst studerer indholdsdeklarationen på forarbejdede fødevarer fra store multinationale selskaber som Unilever og Nestlé.

Billedserie:  Det moderne plantageliv


Som bl.a. den falmede danske gigant Østasiatisk Kompagni er United Plantation frugten af initiativrige unge mænd, der sidst i 1800-tallet drog til Asien for at søge lykken og ikke mindst velstand. Siam, der nuværende Thailand, var en magnet for mange af disse danskere. H.N. Andersen grundlagde giganten ØK her, og United Plantation kan spore sin oprindelse tilbage til en af de mange danske officerer, der rodløse og frustrerede efter det katastrofale danske nederlag i 1864-krigen drog til udlandet.

Aage Westenholz var en af dem. Ganske vist var han civilingeniør, men med i bagagen var også en fortid som artilleriofficer i den danske hær, og den erfaring var guld værd, da Westenholz ankom til Siam i 1885. Det ekspansionsivrige franske kolonistyre i Indokina forsøgte at udvide den østasiatiske koloni ved at sende en fransk flådestyrke mod Bangkok, men assisteret af bl.a. Aage Westenholz og andre danskere lykkedes det thailænderne at slå franskmændene tilbage. Den indsats blev fyrsteligt belønnet af den taknemmelige thailandske konge, der bl.a. gav koncessionen på et elekricitetsselskab til danskerne.

Det var startskuddet til Aage Westenholzs erhvervskarriere, og kort efter århundredeskiftet var Westenholz initiativtager til et plantageselskab i Siams naboland Malaysia, hvor der var gode muligheder for at etablere gummiplantager.Westenholz trak sig tilbage i 1911, og det var hans efterfølger, fætteren William Grut, der også havde en fortid i militæret, der i 1918 så de store kommercielle muligheder i oliepalmen. Palmen vokser vildt i Afrika, men da forsøg viste, at den også stortrives i det malaysiske klima, var fundamentet for United Plantation lagt.

I februar 1932 var man så vidt, at selskabet kunne børsnoteres i København, og små 20 år senere fik seskabet den store gevinst, da man ansatte den unge danske ingeniør Børge Bek-Nielsen. Han blev dynamoen i udbygningen og moderniseringen af selskabet og blev med tiden storaktionær i selskabet, ligesom han i Malaysia blev hædret med titlen Tan Sri Dato'Seri.

I 1969 blev selskabet sideordnet noteret på fondsbørsen i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur, og det er denne aktie, der nu er blevet så dominerende, at den for fremtiden skal være den eneste direkte børsnotering for United Plantation.

Børge Bek-Nielsen døde i 2005, og i dag er det hans sønner Carl og Martin Bek-Nielsen, der tegner firmaet som henholdsvis administrerende direktør og finansdirektør. De styrer i Malaysia og nabolandet Indonesien omkring 40.000 hektar plantage med primært oliepalmer. Det svarer til et område lidt mindre end Bornholm.

Danske investorer mister dog ikke helt muligheden for tropiske investeringer via den danske børs. United International Enterprise, der i 1980erne er udsprunget af United Planations ejerkreds, er fortsat noteret i København og ligger inde med en ejerandel i United Plantation på 46,1 procent. Også i det selskab er Bek-Nielsen familien en af de store aktører.