Fondsbørsen langer ud efter selskaberne

Aktiemarkedet har med OW Bunkers børsflop lidt et alvorligt knæk på troværdigheden, og lugten af mistillid præger børsklimaet i Danmark.

OW Bunkers hovedkvarter i Nørresundby ved Aalborg. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskaber, der vil på børsen, skal tage større ansvar.

Sådan lyder opfordringen fra fondsbørsen i København, som i går satte OW Bunker i handelsstop.

Aktiemarkedets funktion er at formidle kapital fra investorerne til virksomhederne, og når aktionærerne, der tog en risiko ved at købe aktier i OW Bunker, i dag raser over, at OW Bunker efter blot et halvt år på fondsbørsen står til at gå konkurs, er det et alvorligt problem for fondsbørsen.

Carsten Borring, chef for notering og selskaber hos Nasdaq OMX København, kalder sagen for »skadelig for investorer og aktiemarkedet.«

Derfor sender han en opfordring til selskaberne om at stramme op og tage et større ansvar i forbindelse med børsnoteringer.

»Vores klare og ærlige opfordring til rådgivere og ejerkredse er at kigge indad i forhold til, hvad man gør, når et selskab skal på børsen,« siger Carsten Borring og fortsætter:

»Børsmarkedet er så afhængigt af tilliden mellem selskaberne og investorerne. En sag som denne her hjælper ikke til dialogen med selskaberne.«

Gået den gale vej siden maj

OW Bunker blev børsnoteret af kapitalfonden Altor, og kursen steg hurtigt fra at blive handlet til 145 kroner til 188 kroner i maj. Siden er det dog gået den gale vej, og efter to nedjusteringer inden for få uger blev aktien sendt ned under 80 kroner i midten af oktober. Da OW Bunker-aktien blev suspenderet onsdag over middag, lå kursen på 83,5.

Selv om selskaber i forbindelse med en børsnotering bliver gennemanalyseret, er der ifølge Carsten Borring grund til – igen – at analysere OW Bunkers tumultariske – og korte – tid på fondsbørsen og forløbet op til noteringen. Han fortæller, at prospektet selvfølgelig har været igennem Finanstilsynets godkendelse og dermed lever op til kravene på EU-plan.

Alligevel ser Carsten Borring gerne, at selskaberne revurderer deres ansvar i forhold til, hvilke informationer de vælger at offentliggøre.

»Det er hele tiden selskabernes rådgivere, der vurderer, hvad der skal fortælles, hvad de kan fortælle, og hvad de vil fortælle,« siger han og understreger, at fondsbørsen har en »soleklar interesse i at beskytte tilliden til aktiemarkedet.«

Fondsbørsen har på den korte bane henvendt sig til OW Bunker og bedt om et møde og en redegørelse for forløbet, og på den lange bane er Carsten Borring åben for justeringer i forhold til procedurer i forbindelse med børsnoteringer.

Men der er ifølge professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet ingen mulighed for at dæmme op for svindlere. Derfor mener han heller ikke, der er grundlag for at stramme op på Finanstilsynets godkendelse af børsnoteringer i Danmark.

Umuligt at forhindre

»Jeg tror ikke, du kan forhindre det her. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at scanne selskaberne mere, end hvad man gør i dag, så jeg tror, det bedste er at lade sagen gå sin gang og lade de ansvarlige tage konsekvensen,« siger Anders Drejer, som ikke mener, der er grund til at »gå i panik.«

»Alt andet lige er du nødt til at acceptere, at ting kan gå galt. Det sker heldigvis ikke så tit, men det kommer højst sandsynligt til at ske igen,« siger professoren.

Hos Nasdaq OMX København retter Carsten Borring pilen mod selskaberne og deres præsentation af en aktuel case.

»Der er ingen tvivl om, at det er selskabets og dens rådgivere, der lægger lodderne på vægtskålen i forhold til, hvad det er for nogle informationer, der skal fremhæves i forhold til andre,« siger han og betegner OW Bunker som en af de store, negative børshistorier.

»Aktiemarkedet hader overraskelser – specielt negative overraskelser, og det her er en af de rigtig store,« siger Carsten Borring.

Anders Drejer og Carsten Borring er enige om, at det skandaleramte OW Bunker er en enlig svale.

»Men det hjælper jo ikke de stakler, som har investeret penge i OW Bunker. Lige nu gør det selvfølgelig ondt på dem, men fornuftsmæssigt kan det ikke svare sig at bruge penge på mere kontrol af virksomheder,« siger Anders Drejer.

OW Bunker er sendt ud på randen af konkurs, efter, det er kommet frem, at olieforsyningsselskabet er ramt af en omfattende svindelsag, der forventes at koste knap 750 millioner kroner.

Selskabet blev noteret på Nasdaq OMX København i marts i år og er dermed den seneste notering på børsen i København. Da OW Bunker-aktien i går blev suspenderet, havde selskabet en værdi på omkring tre milliarder kroner, hvilket svarer til en halvering siden børsnoteringen.