Fondsbørsen giver olieselskab største danske børsbøde nogensinde

Fondsbørsen har givet den største bøde nogensinde til et mindre færøsk olieselskab, der har været forsinket med regnskaber og flere gange har været for langsomme med børsfølsomme oplysninger.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum har fået den største bøde nogensinde på den danske fondsbørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Buchanan/Reuters/Ritzau Scanpix

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum har fået den største bøde, der nogensinde er givet på den danske børs. Det sker, efter selskabet gentagne gange har brudt en lang række af den danske fondsbørs’ regler.

Selskabet, der blev børsnoteret i 2005, skal betale det, der svarer til, hvad det koster at være børsnoteret i to år. Forsætter overtrædelserne, kan det i værste fald betyde, at selskabet bliver smidt af fondsbørsen i København.

»Det er den største afgift, vi har pålagt et børsmedlem eller børsnoteret selskab. Det er ekstraordinært, at vi gør det, og det skyldes graden af overtrædelserne, og at det er sket gentagne gange,« siger Jakob Kaule, chef for overvågning på Fondsbørsen.

Aktierne i Atlantic Petroleum har siden maj været suspenderet fra at blive handlet på fondsbørsen. Årsagen er – som fondsbørsen forklarede dengang – at »der er væsentlig tvivl om, hvorvidt selskabet opfylder reglerne for udstedere af aktier«.

Administrerende direktør Mark T. Højgaard indrømmer i en mail til Berlingske Business, at der er blevet begået fejl.

»Selskabet erkender, at man i en periode i 2018 har haft udfordringer med rettidige annonceringer. Selskabet har taget påtale og bøde fra Nasdaq til efterretning og har strammet op på procedurerne omkring annoncering,« skriver han.

Højgaard oplyser endvidere, at der blev udpeget en ny direktør 24. maj 2019, og der blev valgt en ny bestyrelse 25. juli 2019.

Fondsbørsen har generelt tre sanktionsmuligheder, når virksomheder overtræder reglerne. I første omgang får børsnoterede selskaber en påtale, derefter bliver de pålagt en afgift, og i yderste konsekvens vil selskaberne blive slettet fra kurslisterne og dermed smidt af børsen. Typisk undgår selskaberne det, fordi fondsbørsen i vidt omfang arbejder på at uddanne virksomhederne i at være børsnoteret og blandt andet invitere dem til en gennemgang af reglerne.

Udover bøder fra fondsbørsen kan børsnoterede virksomheder få bøder af Finanstilsynet, hvis børsreglerne bliver overtrådt. Fondsbørsen kommer sjældent i en situation som med Atlantic Petroleum. Kun tre gange tidligere er der blevet uddelt afgifter.

Første gang var i 2010, da den svenske internetmægler Neonet og amerikanske Merril Lynch ikke kunne levere aktier, som de havde solgt i markedet i forbindelse med køb og salg af aktier i Amagerbanken. I 2018 fik Rovsing, som leverer udstyr til rumfartsindustrien, en bøde for at være for langsom til at fortælle markedet om vigtige beslutninger om den fremtidige retning. Bøden dengang svarede til den årlige pris for at være noteret på børsen.

Atlantic Petroleum får en dobbelt så stor bøde, efter at i alt seks regler er overtrådt. Selskabet har blandt andet glemt at sende sidste års finanskalender og regnskabet for tredje kvartal til tiden. En række oplysninger om et oliefelt og kursfølsomme konklusioner fra en rapport fra Erhvervstyrelsen er sendt for sent til fondsbørsen.

Pengene fra Atlantic Petroleum bliver overført til en særlig fond kaldet Nasdaq Nordic Foundation. Her kan de senere blive doneret til forskning.

»Tanken er, at det skal være noget, som kommer værdipapirmarkedet til gavn, og pengene vil typisk blive uddelt til forskning, der omhandler kapitalmarkederne,« siger Fondsbørsens overvågningschef, Jakob Kaule.

I slutningen af august sendte Atlantic Petroleum et regnskab ud, der viste, at andet kvartal gav et minus på 18,8 mio. kr. før skat mod et tab på 0,7 mio. kr. i samme periode året før.

Atlantic Petroleum blev stiftet i 1998 og driver eftersøgning af olie- og gasforekomster i farvandet ud for Irland og Storbritannien.