Fonde byder godt 40 mia. kr. for TDC og vil splitte op - TDCs bestyrelse anbefaler et ja

Fire fonde byder byder godt 40 mia. kr. eller 50,25 kr. pr. aktie for TDC, som de vil splitte op. Købstilbuddet er anbefalet af bestyrelsen i telekoncernen.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en pris på 40,8 milliarder kroner håber de tre danske pensionskasser PFA, PKA og ATP og fra australske Macquarie Infrastructure at kunne overtage den danske telekoncern TDC og splitte den op. Beløbet er så stort, at TDCs bestyrelse anbefaler et salg.

»Efter grundig overvejelse af vores muligheder vurderer TDCs bestyrelse, at konsortiets tilbud repræsenterer både den mest attraktive værdi og den højeste grad af sikkerhed for gennemførelse af transaktionen for TDCs aktionærer. På den baggrund har vi besluttet at anbefale TDC’s aktionærer at acceptere tilbuddet,« skriver bestyrelsesformand for TDC, Pierre Danon, i en fondsbørsmeddelelse kort efter klokken 14.

Buddet er betinget af, at det tilbud på 15 milliarder kroner, som TDC 1. februar fremsatte på den svenske underholdningskoncern MTG for at overtage de nordiske aktiviteter med bl.a. TV3, Viasat og streamingtjenesten Viaplay, bliver aflyst.

Analytiker: En høj pris

»Det er en høj pris, som også for bestyrelsen er svær at sige nej til. Man lægger en budpræmie, som er betydelig i forhold til den pris, der var, inden alle rygterne begyndte. Her er en pose penge i hånden til de hårdt prøvede aktionærer, som ender med at få et fint afkast og ikke skulle bekymre sig om den usikre rejse på et dansk telemarked, som er svært at navigere på. TDCs forretningsresultater har været ekstremt presset de senere år med nedadgående indtjening,« siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, som følger telemarkedet tæt, til Berlingske.

Han kalder det »højst sandsynligt«, at tilbuddet vil blive accepteret.

»De kræver stadig kun to tredjedele af aktionærernes godkendelse, hvilket ikke er særligt højt. De skal op over 90 procent for at kunne tvangsindløse resten af aktierne, men de risikerer - hvis de f.eks. kun får accept fra 70 procent af aktionærerne - at skulle drive TDC videre som børsnoteret selskab og slås med aktionærer, som har andre investeringshorisonter. Jeg håber ikke, at det ender sådan,« siger Morten Imsgard.

Masterplanen er en opsplitning af TDC

Fondenes plan er, at TDCs samlede fastnet og mobilnetværk skal åbnes for alle telekommunikationsvirksomheder og -udbydere. Det skal  skabe øget konkurrence, som ifølge planerne vil komme til at gavne både privat- og erhvervskunder. For at opnå det vil de nye ejere danne en ny og uafhængig forretningsenhed, som skal forvalte TDCs telekommunikationsnetværk.

»Det vil ændre hele konkurrencesituationen i Danmark. Der er ingen tvivl om, at konsortiet er forelsket i TDCs kabler i jorden og ikke i de kommercielle aktiviteter. Jeg føler mig meget overbevist om, at TDCs konkurrenter vil være meget tilfredse med udviklingen. De kan kun være tilfredse med, at TDC får en anden ejertype ind - og måske en, der har tænkt sig at splitte TDC op fra - unikt - at stå med den største, kommercielle maskine og det største netværk. Nu vil alle kunne konkurrere mere ligeligt. Det vil være en kæmpe hjælp for de mindre selskaber, som har haft svært ved at tjene penge på et marked, hvor TDC har siddet på stort set hele overskuddet,« siger senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

TDC: MTG-handel giver stadig god mening

Bestyrelsen mener fortsat, at købet af MTG for ca. 15 mia. kr. ville give god mening.

»Selvom TDCs bestyrelse og direktion fortsat er overbeviste om de strategiske fordele ved den tidligere offentliggjorte sammenlægning af Selskabet og MTGs Nordic Entertainment og Studio-aktiviteter, har bestyrelsen konkluderet, at tilbuddet for TDC’s aktionærer repræsenterer en meget attraktiv, umiddelbar og sikker værdi,« skriver TDC.

Tilbudskursen er 25,6 pct højre, end aktiekursen var 31. januar - dagen før TDC offentliggjorde sit planlagte opkøb af MTG. Det aflyste TDC selv tidligere mandag som følge af det nye tilbud.

Oprindeligt havde de fire fonde svært ved at få TDC-bestyrelsen i tale. Men efter at en anonym kilde i sidste uge lækkede oplysningerne, har bestyrelsen indledt forhandlingerne med de fire fonde, som har hævet deres oprindelige forslag til pris.

Købere taler om langsigtede investeringer

»Vi er glade for, at vores konstruktive dialog med bestyrelsen har resulteret i, at vi har fået deres fulde anbefaling af vores tilbud om at erhverve alle aktier i TDC. Dette udgør en langsigtet investering i udviklingen af en central del af Danmarks digitale infrastruktur, som konsortiet ser et stort potentiale i,« siger PFAs administrerende direktør Allan Polack i en udtalelse efter offentliggørelsen af det nye bud.

Også ATP glæder sig over anbefalingen fra bestyrelsen.

»På vegne af vores fem millioner medlemmer er det med stor tilfredshed, at vi deltager i og giver vores støtte til denne transaktion som en sund langsigtet investering, der vil gavne alle interessenter,« udtaler ATPs administrerende direktør, Christian Hyldahl.

LÆS MERE