Fond gør Carlsberg klar til store ændringer

Carlsbergfondet beder Justitsministeriet om lov til at ændre sin fundats, så fondet kan sætte ejerandel ned til under 25 procent. Det åbner nye muligheder for bryggeriets ejerstruktur. Samtidig præsenteres en ny udbyttepolitik, der vil øge udbytte med 50 procent.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en opsigtsvækkende fondsbørsmeddelelse ændrer et af landets industrielle flagskibe, Carlsbergfondet, nu sin konstruktion. Fondet åbner for, at ejerskabet af bryggerikoncernen kan nedbringes, så kravet om et ejerskab på over 25 procent af aktiekapitalen bortfalder.

Ifølge den foreslåede ændring skal Carlsbergfondet dog stadig sidde på mindst 51 procent af stemmerettighederne.

Bestyrelsesformand i Carlsbergfondet og Carlsberg-gruppen Flemming Besenbacher påpeger i meddelelsen, at ændringerne sker for at give Carlsberg-gruppen mulighed for at »tilpasse og løbende udvikle forretningen og derved blive en endnu stærkere virksomhed.«

Fonden blev i 1888 ejer af Carlsberg, men nu er det tid til at tilpasse konstruktionen, påpeger han.Ifølge koncernchef i Carlsberg Jørgen Buhl Rasmussen er der ikke udsigt til hurtige ændringer i koncernens kapitalstruktur eller ejerskab - men at muligheden nu er der, hvis chancerne opstår.

»En ændring af Carlsbergfondets fundats vil øge Carlsberg-gruppens økonomiske fleksibilitet. Vi har ingen planer om kapitalforhøjelser eller at foretage større strukturelle ændringer, men i tilfælde af, at der opstår værdiskabende muligheder, vil vi lettere kunne forfølge disse med det ændrede fundats. Som følge heraf og på baggrund af Gruppens fortsatte stabile og stærke pengestrømme har vi besluttet at foreslå en mere eksplicit udbyttepolitik,« siger han ifølge meddelelsen.

Udbyttepolitikken bliver ifølge et forslag på den næstkommende generalforsamling, at den skal udgøre mindst 25 procent af det justerede nettoresultat, og det havde for 2012 betydet, at udbyttet havde været 50 procent højere.Forslaget indebærer en gradvis overgang til det nye udbytteprincip over to år.

Carlsbergfondet har tidligere fået ændret sin fundats i 2007. Det sket året før Carlsberg købte den britiske bryggerikoncern Scottish & Newcastle sammen med Heineken.