Fond fungerer som bank for sine virksomheder

Milliarderne bugner i kassen i den gamle tobaksfond Augustinus Fonden, der holder sig »ultralikvid« for at kunne låne sine datterselskaber penge til opkøb og investeringer uden om bankerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Augustinus har således angiveligt 2-3 mia. kr. klar, hvis eksempelvis tobaksselskabet Scandinavian Tobacco Group eller møbelvirksomheden Fritz Hansen får brug for penge. Det skriver dagbladet Børsen.

»Fordi det er blevet så relativt meget dyrere at låne penge i banken selv for meget kreditværdige virksomheder, holder vi pengene klar, så vi i stedet kan bistå virksomhederne med finansieringen,« siger Tommy Pedersen, der er adm. direktør i Augustinus Fonden, til Børsen.

Det kan ske enten i form af lånekapital, ny egenkapital via en aktieudvidelse eller som mezzaninkapital.

»Vi er ultralikvide, og derfor kan vi ligeså godt forsyne vores datterselskaber med kapital til en bedre pris, hvis der bliver brug for det,« siger Tommy Pedersen.

I 2008 tjente Augustinus 5,3 mia. kr., da Scandinavian Tobacco Group solgte cigaretforretningen House of Prince til giganten British American Tobacco (BAT) for cirka 12 mia. kr. I den forbindelse trak Færch-familien, som indtil da havde ejet Skandinavisk Holding sammen med Augustinus og en anden tobaksfond, C.W. Obel.

Med kun to fonde tilbage i ejerkredsen ændredes ejerforholdene sådan, at Augustinus nu kontrollerer holdingselskabet, og det fører til, at selskaberne i porteføljen konsolideres ind i Augustinuskoncernen som datterselskaber.

Det er tobakken, dagligvaregrossisten Dagrofa, Fritz Hansen samt Tivoli, som nu indgår i Augustinuskoncernen.