Fonas ledelse har tre uger

29. februar bliver skæbnedag for butikskæden, som senest denne dag skal fremlægge en løsning for kreditorerne for at undgå konkurs.

Trods de økonomiske problemer holder Fona-butikkerne fortsat åben. Her aftenstemning ved butikken på Strøget i København. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag 29. februar bliver skæbnedag for Fona. Klokken ti skal ledelsen stille i Sø- og Handelsretten sammen med de to rekonstruktører, advokaterne Pernille Bigaard og Ole Borch, og forhåbentlig fremlægge et forslag til rekonstruktion af butikskæden. Det bliver afgørende, at det bliver et forslag, som Fonas kreditorer kan acceptere, hvis ikke kæden skal lide konkursdøden.

Rekonstruktørerne har flere bolde i luften, herunder et muligt salg af kæden, som de dog mandag var meget ordknappe om, ligesom et muligt nyt partnerskab heller ikke blev uddybet nærmere. Advokat Ole Borch understreger ligesom hovedaktionæren Michael Kjær, at kæden stadig har en egenkapital på 180 millioner kroner intakt: »Og der er ingen, der siger, at de skal brændes af,« understregede han i går på pressemødet.

Michael Kjær er selv klar til at komme med friske penge, mens det er uvist, hvorvidt Fonas anden store aktionær, norske Elkjøb, vil til lommerne. Rekonstruktionen foregår under et forholdsvis nyt dansk regelsæt, hvor man i tide stopper op og forsøger at redde en virksomhed, før det er for sent.

For nogle år siden blev møbelkæden Biva forsøgt reddet på denne måde – dog uden held. Michael Kjær indrømmer da også, at Fona står over for en stor kommunikationsopgave de kommende uger for at bevare kundernes tillid. Under rekonstruktionen er Fona-ledelsen sat under administration, så kreditorerne ikke risikerer, at der bliver brugt penge til uønskede formål.

»Fra og med i dag skal ledelsen i Fona spørge os, hvad de må og ikke må – ligesom vi skal spørge kreditorerne, hvad vi må og ikke må,« forklarede Ole Borch, som også har en såkaldt økonomisk tillidsmand, en revisor fra PwC til at bistå og godkende den nye plan.

»Vi har selvfølgelig stukket fingrene i jorden hos kreditorerne på forhånd,« sagde han, mens Pernille Bigaard understregede, at rekonstruktørerne løbende drøfter deres planer med kreditorerne frem til det afgørende møde i slutningen af februar i Sø- og Handelsretten.

Men hvad sker der, hvis kreditorerne ikke godkender rekonstruktørernes plan?

»Så går Fona konkurs,« sagde Ole Borch lakonisk.