Fona får ny chance og undgår konkurs

På et møde i skifteretten torsdag accepterede Fonas kreditorer, at der arbejdes videre med den plan for rekonstruktion, som blev fremlagt i sidste uge.

FONA Butikken på Strøget København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et møde i skifteretten torsdag formiddag accepterede Fonas kreditorer, at der arbejdes videre med den plan for rekonstruktion, som blev fremlagt i sidste uge. Ingen blandt de talrigt fremmødte kreditorer gjorde indsigelser, da skifteretsdommer Torben Kuld spurgte efter protester, og de to rekonstruktører Pernille Bigaard og Ole Borch fik således grønt lys til at fortsætte deres bestræbelser på at redde butikskæden - omend det bliver en kæde af en mindre størrelse, end den, vi kender i dag.

Der gled et lille smil over den ellers noget rødøjede Fona-chef Michael Kjærs ansigt, da resultatet var i hus. Rekonstruktørerne havde ganske vist på forhånd været i kontakt med de største kreditorer og få et deres opbakning, men der kunne i realiteten sidde små aggressive kreditorer, som sad i tykke lag i skifteretten i København, og som kunne risikere at have lyst til at kaste grus i maskineriet. For at stoppe rekonstruktionsforsøget kræver det imidlertid, at kreditorer, der repræsenteret 25 pct. af gælden på 250 mio. kr., ville gå sammen om at protestere. Alternativet til planen var, at Fona-kæden bliver erklæret konkurs.

Efter den plan, som kreditorerne fremlagde sidste torsdag, må usikrede kreditorerne med Nordea i spidsen vinke farvel til en del af deres penge. Ifølge planen er der udsigt til at få en dividende på 88 pct.  Dividendens størrelse er imidlertid afhængig af værdien af aktiverne, sagde Ole Borch på mødet i skifteretten.

»Om det bliver 64 pct., eller om det bliver 88 pct., det ved vi rent faktisk ikke, før vi har den endelige løsning i hus,« forklarede han.

En repræsentant for SKAT spurgte, hvornår kreditorerne kunne forvente at få dividenden:

»SKAT har dårlige erfaringer fra en anden rekonstruktion, hvor vi først får pengene i 2015 - længe efter at jeg er gået på pension,« sagde hun.

Ole Borch kastede sig ud i en lang og noget akademisk forklaring, indtil Pernille Bigaard skar igennem og sagde:

»Det korte svar er, at vi ved det ikke. Men det er ikke meningen, at der skal gå mere end nogle måneder,« sagde hun.

»Vi gør det klart for de mulige købere, vi forhandler med, at det er vigtigt med  kontanter,« sagde hun.

Rekonstruktionsplanen skal bane vej for tilførsel af frisk kapital til et Fona i en mere lean udgave. Butikskæden skal skæres til, og butikker skal lukkes. De to hidtidige ejere Familien Kjær og norske Elkjøb Nordic har ikke kunnet blive enige om at komme med friske penge.

Planen, som blev præsenteret for kreditorerne sidste torsdag gav et dybere kig ind i maskinrummet i butikskæden - et kig, der bød på fortsatte tab og erodering af egenkapitalen.

Da Fonas ledelse med Michael Kjær i spidsen 1. februar måtte fortælle offentligheden, at kæden var i store problemer, var egenkapitalen opgjort til 168 mio. kr. Men nu er nettoaktiverne svundet ind til et minus på 40 mio. kr.

Ole Borch og Pernille Bigaard gentog i skifteretten deres oplysninger fra sidste uge om, at de forhandler med to seriøse købere, som både har et dybt branchekendskab og penge. Rekonstruktørerne har nu seks måneder til at udarbejde et konkret forslag til kreditorerne.