Folketingets ombudsmand giver Jyske Bank juridisk afklapsning

Juristerne i Jyske Bank og hos Danmarks største advokatfirma bliver nu sat grundigt på plads af Folketingets Ombudsmand, der blankt afviser en klage over Forbrugerombudsmanden og Forbrugerrådets cheføkonom i sagen om en Jyske Bank hedge-investeringsforening, der har givet investorerne giganttab. (Rettet kl. 16.43)

Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af februar klagede Jyske Banks advokat, Niels Walther-Rasmussen fra landets største advokatfirma, Kromann Reumert, til Folketingets Ombudsmand over Forbrugerombudsmandens håndtering af en undersøgelse af bankens rolle i salget af andele i investeringsforeningen Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer.

Men ombudsmanden, Hans Gammeltoft-Hansen, sætter nu Danmarks tredjestørste bank grundigt på plads og afviser blankt overhovedet at indlede en undersøgelse af, om der er noget at komme efter i klagen over Forbrugerombudsmanden.

Mellem linjerne skriver ombudsmanden, der regnes for en af Danmarks ypperste jurister, at Jyske Bank ganske enkelt ikke har styr på paragrafferne.

"Ved min beslutning om ikke at foretage mig mere i sagen har jeg for det første lagt vægt på at du - samme dag du skrev til mig - på ny henvendte dig til Forbrugerombudsmanden og bad ham genoverveje påbuddet om udlevering af oplysninger. Klagen er således fortsat under behandling hos Forbrugerombudsmanden, og der er væsentlige lighedspunkter mellem de klagepunkter du anfører til støtte for at få Forbrugerombudsmanden til at trække påbuddet tilbage og klagepunkterne du ønsker jeg skal tage stilling til," siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Han noterer sig også, at Folketingets Ombudsmand aldrig behandler sager, som er eller vil blive indbragt for domstolene. Og netop det har Forbrugerombudsmanden truet med, så alene af den grund vil Folketingets Ombudsmanden ikke gå ind i sagen. Endelig belærer Hans Gammeltoft-Hansen Jyske Bank om, at de skal klage til økonomi- og erhvervsministeriet, som Forbrugermanden hører under, og ikke til ham, hvis de er utilfredse.

Jyske Bank har også klaget over, at Forbrugerrådets cheføkonom, Carsten Holdum, var inhabil i forbindelse med et møde i det Finansielle Virksomhedsråd i november 2009, hvor Jyske Banks katastrofalt dårlige hedge-forening var på dagsordenen. Også det forhold skyder Ombudsmanden blankt ned.

""Hvis du ønsker at gå videre med spørgsmålet om Carsten Holdums eventuelle inhabilitet, må jeg derfor henvise dig til at rette henvendelse til rådet selv, eller til Finanstilsynet som er den myndighed der har truffet afgørelsen om påtale overfor Jyske Bank. På det foreliggende grundlag foretager jeg mig herefter ikke mere i anledning af din henvendelse," skriver Hans Gammeltoft-Hansen.