Folketingets ledelse kritiserer Corydon i DONG-sag

Folketingets Præsidium giver kritik af finansminister Bjarne Corydon for at have givet Folketinget alt for få oplysninger i forbindelse med salget af DONG.

Sættemøde i Finansministeriet med Danske Regioner om regionernes økonomi i 2016. Finansminister Bjarne Corydon (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Finansminister Bjarne Corydon (S) bliver kritiseret af Folketingets øverste ledelse, præsidiet, for at have givet for få oplysninger i forbindelse med det omstridte salg af energiselskabet DONG.

»Præsidiet finder det utilfredsstillende, hvis en almindelig mistro til folketingsmedlemmers evne eller vilje til at iagttage fortrolighed generelt fører til en uvilje i regeringen og forvaltningen mod at give medlemmerne adgang til fortrolige oplysninger,« skriver præsidiet i et klagesvar.

Man hæfter sig ved, at en oplysning af fortrolig karakter ikke i sig selv hindrer en »videregivelse til Folketinget, hvis oplysningerne må antages at være af saglig betydning for Folketinget«.

Det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), der valgte at klage til præsidiet, fordi han mener, at Bjarne Corydon har pligt til at informere om alle bud, der blev afgivet i forbindelse med salget, der gik gennem Folketinget i januar 2014.

Præsidiet slår dog fast, at finansministeren ikke er forpligtet til at udlevere alle dokumenter i sagen, men at det efter Præsidiets opfattelse er givet, at oplysningerne om de enkelte tilbud ud over det, som endte med at blive accepteret, »var og er af saglig betydning Finansudvalget«.

Formand for Folketingets Præsidium, Mogens Lykketoft (S), uddyber over for DR Nyheder, at Bjarne Corydon ikke bare kunne lukke ned for informationer af hensyn til de forskellige interesserede købere af dele af DONG.

»De oplysninger om de enkelte tilbud, udover det, der endte med at blive accepteret, var af saglig betydning for Folketingets Finansudvalg,« siger Mogens Lykketoft.

Trods kritikken vil præsidiet dog ikke forlange, at Bjarne Corydon udleverer dokumenter i sagen.