Ført bag lyset af Stein Bagger

En af verdens største konkurrencer for vækstvirksomheder blev i 2008 ramt af en dansk skandale, der har sat sig spor. Historien om den danske del af Entrepreneur of the Year er også fortællingen om, hvordan Stein Bagger på få dage gik fra at være forbillede til fængslet fupmager.

Det var ikke kun erhvervslivet og den brede offentlighed, der i november 2008 stod måbende tilbage, da et af danmarkshistoriens mest spektakulære svindelnumre blev afsløret. Det gjorde det daværende Ernst & Young også. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke kun erhvervslivet og den brede offentlighed, der i november 2008 stod måbende tilbage, da et af danmarkshistoriens mest spektakulære svindelnumre blev afsløret. Det gjorde det daværende Ernst & Young også.

Huset bag Entrepreneur of the Year-konkurrencen måtte simpelthen se den virksomhed, IT Factory, de netop havde kåret til årets vinder, falde fra hinanden. Billedet af den succecsrige, storsmilende chef Stein Bagger krakelerede, da han begyndte en global flugt fra myndigheder, presse, kolleger, forretningsforbindelser og egne familiemedlemmer. IT Factorys imponerende resultater var fri fantasi. Bygget op på humbug og svindel.

Carsten Collin, der er chef for Entrepreneur of the Year-dystens danske ben, mindes, hvor hurtigt det gik.

»Kåringen var en torsdag aften. Stein Bagger var lige taget til Dubai på ferie eller forretningsrejse, så han dukkede ikke op til kåringen. Det gjorde i stedet IT Factorys økonomidirektør. Allerede søndag stod det dog klart, at der var noget ravruskende galt i virksomheden,« siger han og tilføjer:

»Mandag tog vi prisen tilbage. Tirsdag kørte vi fysisk ud og hentede den hos dem.«

Ernst & Young havde ikke noget professionelt revisorsamarbejde med IT Factory, og konkurrencen byggede på offentliggjorte resultater.

Desuden snød Bagger også IT Factorys daværende revisor. På den måde havde konkurrencens ophavsmænd og Carsten Collin ikke noget i klemme. Men det gjorde alligevel mere end ondt, fortæller han. På den ene side fordi sagen var en påmindelse om, at det ikke er alle de smilende ansigter man møder, der har rent mel i posen – på den anden side fordi mange var hurtige til at rejse kritik.

»Det er jo frygteligt, når folk bedrager på den måde. Efterfølgende sagde kritikere, at man kunne have sagt sig selv, at de ikke på reel vis kunne have tjent penge, som de gjorde. Men det var ikke så åbenlyst for os. Året før havde vi kåret den langt mere indtjenende smykkeproducent Pandora som vinder,« siger han og tilføjer:

»Konkurrencen blev snydt af IT Factory, og det ærgrer os – særligt på vegne af de mange dygtige entrepreneurer.«

Der var efterfølgende ikke så meget andet for Carsten Collin tilbage at gøre end, som alle andre, der havde været i nærkontakt med Bagger: nemlig at rejse sig op og komme videre. Det gjorde både han og dysten.