Første tavle-PC med Ubuntu kan også være stationær PC

Første tavle-PC med Linux-udgaven Ubuntu kan også bruges som bærbar og stationær PC.

Den første tavle-PC med Ubuntu er klar om et par måneder og vil kunne fungere som både bærbar og stationær PC. Foto: Canonical Fold sammen
Læs mere

Den første tavle-PC med styresystemet Ubuntu er klar, og den kan også fungere som både bærbar og stationær PC.

Det er den spanske producent BQ, som lancerer sin 10,1 tommer store M10. Den bruger Linux-udgaven Ubuntu som styresystem og lægger sig op ad de indtil nu tre smartphonetelefoner, som også bruger Ubuntu, der ellers mest er kendt fra den klassiske computerverden som et alternativ til Windows og Mac OS.

Den 470 gram lette tavle-PC, Aquaris M10, er udstyret med HDMI-stik, så den kan kobles til en ekstern skærm, ligesom man via den trådløse Bluetooth-forbindelse kan koble en mus og et tastatur på. Aquaris M10 har 16 gigabyte lagerplads og 2 gigabyte RAM-arbejdshukommelse. Den vil blive solgt fra marts gennem BQs netbutik til hele verden. Prisen er endnu ikke oplyst.

Selskabet Canonical, som den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth står bag, har de seneste år tilpasset Ubuntu, så det kan bruges på tværs af alt udstyr, ligesom Microsoft for nylig gjorde det med Windows 10. Men i modsætning til Windows er Ubuntu gratis at hente og bruge for alle.

Brugerfladen på skærmen ændrer sig selv efter, hvilken måde man bruger Aquaris M10 på, og hvor meget der er koblet til, og de applikationer, man bruger, skifter mellem at fylde hele skærmen til at blive almindelige vinduer, som man kan flytte rundt på og ændre størrelsen på ligesom på en PC. Alle programmer, der fungerer på en PC med Ubuntu, vil derfor virke på mobilt udstyr med Ubuntu - og omvendt.