Første strejke nogensinde truer elektronikgigant

Fagforeningerne truer med at stoppe produktionen hos Samsung, hvis ikke lønnen og arbejdsforholdene bliver bedre.

De ansatte hos den sydkoreanske elektronikgigant Samsung er utilfredse og truer for første gang med at nedlægge arbejdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikgiganten Samsung risikerer at blive ramt af den første medarbejderstrejke nogensinde.

De medarbejdere, der er organiseret i en fagforening, truer nemlig med at nedlægge arbejdet, hvis ikke deres krav om højere løn og bedre arbejdsforhold bliver opfyldt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fagforeningerne holdt onsdag møde nær Samsungs hovedkontor i den sydkoreanske hovedstad Seoul, efter at forhandlinger gennem de lokale myndigheder brød sammen tidligere på ugen.

»Der er mange muligheder, en af dem er en strejke,« fastslog Kim Hang-yeol fra den ene af de fire fagforeninger, som organiserer de ansatte hos Samsung Electronics.

Den største har omkring 4.500 medlemmer, hvilket svarer til omkring fire procent af de over 114.000 Samsung-ansatte i landet.

Samsung er verdens største producent af blandt andet smartphones og fladskærmsfjernsyn. Elektronikforretningen indgår i det store Samsung-konglomerat, som har så stor en omsætning, at den svarer til 12 procent af Sydkoreas bruttonationalprodukt. Koncernen beskæftiger sig også med naturgasproduktion, forsikringsvirksomhed, kreditkortselskab, et tivoliland, hoteller og hospitaler.

Holder fingrene fra chips

Fagforeningerne kræver, at løngabet mellem dem, der tjener mest og mindst, snævres ind, ligesom der skal være bedre betaling ved varsel og bedre sundhedsordninger. Og de understreger, at de ikke kun ser på de ansattes forhold hos Samsung Electronics men hos ansatte i alle dele af Samsung-koncernen.

Til gengæld er de yderst opmærksomme på ikke at komme for folkedomstolen. Det ville ske, hvis arbejdet med Samsungs enorme produktion af de vigtige computer- og mobilchips blev stoppet af en strejke.

»Vi ønsker ikke en strejke på chipproduktionen. Hvis jeg sagde, at vi ville stoppe chipproduktionen, ville det gøres os til en folkets fjende,« siger Lee Huyn-kuk fra en anden af fagforeningerne til Reuters.

Der er lige nu global mangel på de vigtige chips, som er »hjernerne« i al elektronik, herunder den, der er bygget ind i moderne biler m.m.

Den officielle melding fra Samsung Electronics til forhandlingerne, er at »selskabet fortsætter med at indgå i dialog med fagforeningerne og gør enhver oprigtig anstrengelse for at nå til en aftale«.

Først for en håndfuld år siden fik fagforeningerne fæste i Samsung Electronics, som indtil da havde undgået, at de ansatte blev organiseret.