Første OK til kommercielle droner

Fire firmaer i USA har fået lov til at flyve med ubemandede maskiner - på meget nøje vilkår.

Netop frygten for kollisioner eller styrt betyder, at myndighederne er meget tilbageholdende med at give lov til, at de ubemandede, fjernstyrede droner kan flyve rundt hvor som helst. Her filmes den russiske skihopper Vladislav Bojarinsev af en drone ved VM i Lillehammer i Norge tidligere denne måned. Arkivfoto: Cornelius Poppe, AFP/NTB/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CORNELIUS POPPE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang har de amerikanske myndigheder givet tilladelse til kommerciel flyvning med droner.

De små flyvende maskiner kan nu foretage undersøgelser fra luften, overvåge byggepladser og inspicere olieboretårne, efter at luftfartsmyndighederne i Federal Aviation Administration har tilladt fire selskaber at måtte flyve med droner, der vejer under 25 kilo, og som hele tiden skal være inden for synsvidde.

Der er skrappe regler for flyvning med de ubemandede droner, fordi man både frygter for sikkerheden blandt øvrige flyvende objekter og for, at de falder ned og slår nogen ihjel.

Lang tid, før loven er klar

FAA har gradvis åbnet for flyvning. I juni fik olieselskabet BP lov til at flyve hen over områder i Alaska, og i september blev der givet tilladelse til filmselskaber. De fire selskaber, der nu har fået lov, er Trimble Navigation Limited, VDOS Global, Clayco Inc og Woolpert Inc.

Andre står i kø. Internetgiganterne Amazon og Google er blandt dem, der meget gerne vil kunne bruge droner til f.eks. levering af varer. Lige nu ligger der 167 ansøgninger hos myndighederne.

Men der vil endnu gå lang tid, før egentlige regler er på plads, så alle kan være med. FAA har af den amerikanske kongres fået en frist til september 2015 til at udarbejde den nødvendige lovgivning, men sandsynligvis vil de ikke være klar før 2017, lyder det fra FAA selv.

Også skrappe regler i Danmark

Også i Danmark er der strenge regler for, hvordan man må flyve med droner. Tidligere i år blev de skærpet for erhvervsmæssig brug, så man f.eks. skal holde sig mindst 150 meter væk fra kongehusets ejendomme, politistationer og fængsler samt militære installationer og mindst 200 meter væk fra uheldssteder, hvor politi og redningsmandskab arbejder.

Droner på under syv kilo må højst flyve 100 meter oppe, og der skal være mindst 150 meter til bebyggelser og offentlige veje, mindst fem kilometer til nærmeste flyveplads og otte kilometer til militære flyvepladser. Hvis dronen vejer mere end otte kilo, skal man godkendes i Trafikstyrelsen, som er øverste luftfartsmyndighed i Danmark.