Første kvarter i Nordhavn nærmer sig udsolgt

Projektmager er klar til at tredoble sine nuværende to byggerier. På overraskende kort tid er næsten tre fjerdedele af jorden i Århusgadekvarteret solgt eller reserveret.

På overraskende kort tid er næsten tre fjerdedele af jorden i Århusgadekvarteret solgt eller reserveret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med investorer som PFA Pension og projektmagere som Corpus Development kan By & Havn overraskende hurtigt skimte afslutningen på jordsalget i Århusgadekvarteret i den sydlige ende af det gigantiske Nordhavnsområde, som i 2050 skal have 40.000 indbyggere og lige så mange arbejdspladser.

7.000 af jobbene og 3.000 af beboerne skal holde til i Århusgadekvarteret, der skal være en blanding af boliger, lettere erhverv samt butikker og cafeer.

Foreløbig er knap halvdelen af de små 289.000 kvadratmeter byggeret solgt, og yderligere en lille tredjedel er reserveret af pensionskasser og projektmagere. Tidshorisonten for udviklingen af kvarteret var en halv snes år, da jordsalget gik i gang sidste år. Nu vurderer By & Havn, at størstedelen af kvarteret kan stå færdigt henimod slutningen af 2016.

»Det ser ud til, at kvarteret kommer til at stå færdigt langt tidligere, end vi havde forventet. Vi oplever stor optimisme i markedet hos investorerne, ligesom vi kan konstatere stor interesse fra køberne på de første boligprojekter, der er gået i salg,« siger administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen.

Med til historien hører dog, at andre cirka 60.000 kvm er overført til naboområdet Århusgade Vest, som først kan udvikles, når åbningen af en særlig Nordhavnsmetro i 2019 er tættere på.

Den store interesse og de mange salg har fået By & Havn, som er ejet af staten og Københavns Kommune, til skrue op for tempoet i arbejdet med dels veje og anden infrastruktur i kvarteret, dels lokalplaner for naboområderne mod nord.

De første Århusgade-projekter står klar til sommer, og flere følger i 2015.

Af de solgte byggeretter omfatter boligprojekter halvdelen eller cirka 600 lejligheder. En god del af dem er overtaget af det lille udviklingsfirma Corpus Development.

»Noget af det sjove er at se udviklingspotentialet i et område og så gå efter det. Med mange år i branchen tror jeg meget på Nordhavn, på Valby ved Ny Ellebjerg Station og på Carlsbergbyen, og så er der nok at gøre de næste 20 år,« siger direktør og partner Christian Gjersøe.

Corpus har foreløbig sikret sig to byggefelter på Sandkaj ved havnekanten mod syd. Ved det ene projekt overtager pensionskassen PKA i foråret 2015 9.500 kvm lejeboliger, og ved det andet, et samarbejde med NRE Construction, står 6.500 kvm lejligheder klar til Stubkjær Invest nogenlunde samtidig.

Derudover forventer Corpus, igen sammen med NRE Construction, inderst på Sandkaj at bygge og sælge 4.000 kvm ejerlejligheder, også her med forventet indflytning om halvandet år.

Yderligere et projekt i kvarteret er tæt på at blive underskrevet, samarbejdspartneren til ejerboliger på i alt 8.600 kvm er plads.

Derudover er Corpus lun på to andre udstykninger tæt på Århusgade, men heller ikke her kan hele sløret løftes endnu.

»Dem har jeg plaget om siden 2011,« fortæller Christian Gjersøe.

Firmaet har kun få fastansatte, men trækker på et net af freelancere og projektmedarbejdere og har gode kontakter hos pensionskasser og flere private investeringsselskaber. Derfor har Corpus ikke problemer med, at »bankerne har svært ved at låne ud til virksomheder med vores branchekode«, som Gjersøe udtrykker det.

Pensionskæmpe på hjemmebane

Den største slutinvestor i området er PFA Pension, som i maj gjorde klar til at skyde en milliard i Århusgadekvarteret. Som tidligere omtalt af Berlingske Business vil landets største pensionsselskab på spidsen af Redmolen bygge 44.500 kvm kontorer, formentlig blandt andet et nyt PFA-domicil – for det nærliggende PFA-hovedsæde i Århusgade Vest trænger efterhånden til grundig modernisering, og måske er det lettere at flytte, renovere og siden genudleje kontorerne fra 1980erne.

Planerne omfatter også et PFA-comeback til boliger i form af 8.500 kvm lejeboliger tæt på kontorbyggeriet på Redmolen.

PFA ejer allerede en del bygninger i den inderste del af Nordhavn og bliver også medejer af det nok mest spektakulære projekt i Århusgadekvarteret: De to gamle cementsiloer, som ombygges til kontorer.

Bag den idé står byggekoncernen NCC, og medejere til PFA bliver PensionDanmark og ATP.

Andre projektmagere og investorer i Århusgadekvarteret er Tetris, Kuben og AP Pension – og så er By & Havn selv medejer flere steder og står for en del af lejemålene i gadeplan for at sikre butikker og cafeer i området. Desuden har Kramer Mikkelsens folk solgt en byggeret på over 10.000 kvm til en investor, som foreløbig ikke står frem.

En tand mod nord flytter Copenhagen International School ind i et af naboområderne, tæt på endestationen af den kommende metrogren. Skolen har fået trecifrede milliongavechecks fra blandt andre A.P. Møller-fonden og forventer fra skoleåret 2016/17 at slå dørene op til ikke færre end 1.200 elever i nybyggede lokaler.