Første iPhone-tilbagegang truer Apple

Trods formodentligt nyt rekordregnskab for julen blinker advarselslamperne nu om den første tilbagegang i iPhone-salget nogen sinde i 2016.

En lang række af Apples leverandører i Asien taler om ordretilbagegang, hvilket ses som tegn på, at iPhone-salget hos Apple nu har toppet. Det er et problem, fordi to tredjedele af Apples indtægter kommer fra telefonerne. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Aly Song / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple tirsdag aften dansk tid ventes at levere det bedste virksomhedsregnskab nogen sinde i USAs historie, blinker alle advarselslamper hos investorerne, for alt tyder på, at januar-marts bliver det første kvartal nogen sinde, hvor Apples altafgørende salg af iPhone-telefoner går tilbage.

Det er præcis et år siden, at Apple selv satte den hidtidige regnskabsrekord i USA. Regnskabet, som kommer efter børsens lukketid tirsdag og dækker oktober-december, ventes at ligge omkring en procent over denne rekord. Men det er udsigterne for resten af 2016, der vil få al opmærksomhed. Alle venter nemlig efterhånden, at iPhone-salget vil gå tilbage. Spørgsmålet er, hvor stor tilbagegangen bliver. Investeringsbanken Morgan Stanley forudser, at iPhone-salget i januar-marts vil dale til under 50 millioner styk mod 61 millioner for et år siden.

To tredjedele af indtægterne kommer fra iPhone

iPhone-salget er altafgørende for Apple, som i 2015 hentede omkring to tredjedele af sine betragtelige indtægter herfra. Apple har et overskud på næsten 800 millioner kroner om dagen, men salget af iPad-tavle-PCen er gået tilbage i snart halvandet år.

Apple er verdens næststørste smartphoneproducent efter sydkoreanske Samsung, der trods tilbagegang stadig sælger betragteligt flere telefoner end Apple men ikke tjener nær så mange penge på dem. Apples konkurrenter, heriblandt Samsung og kinesiske Huawei, skærper i øjeblikket kampen om kunderne og forsøger at skabe telefoner, som man taler om og gerne vil købe på grund af deres design og funktioner.

Årsagen til frygten for tilbagegang skyldes senest meldinger fra en række af Apples vigtigste leverandører i Asien. De forventer et fald i både omsætning og ordreindtag i januar-marts. Nyeste udmeldinger om vigende salg kom fra Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), som er verdens største chipproducent, og producenten af kameralinser til smartphonetelefoner Largan Precision Co. Andre leverandører melder om, at Apple nu kun sender nye ordrer en måned i forvejen mod normalt tre.

Stor fabrik skærer ned

Den taiwanske storproducent Hon Hai Precision Industry, bedre kendt under navnet Foxconn, som samler de fleste iPhone-telefoner, har skåret ned på antallet af arbejdstimer for en kommende helligdagsperiode, hvor man normalt køber folk ind på overtid.

»Hastigheden for innovation er gået ned i fart. Apple kører nu i samme retning som andre producenter,« siger en taiwansk Apple-leverandør, som ønsker at være anonym, til nyhedsbureauet Reuters.

Den første iPhone fra Apple kom i 2007 og skabte en revolution på mobilmarkedet med sin nytænkning af design og brug af applikationer. Det skabte panik i mobilbranchen og førte siden til Nokias markante fald fra mobiltronen, fordi den finske gigant ikke formåede at omstille sig hurtigt nok til de nye tider.

Ingen afgørende, nye funktioner

Apple har de seneste mange år lanceret en opdateret iPhone-telefon hvert efterår, men den seneste var efter manges mening for lig forgængeren og kom ikke med afgørende nye funktioner, som kunne friste brugerne til at skifte til den nyeste model. Samtidig er Apple ramt af den høje dollarkurs. Den seneste iPhone koster ifølge den britiske finansavis Financial Times 28 procent mere end forgængeren i Japan, 20 procent mere i Canada, 24 procent mere i Australien og 16 procent mere i Indien.

Endelig er de tidligere iPhone-modeller, iPhone 6 og iPhone 6 Plus, blevet sat ned i pris, da iPhone 6S kom. Det har øget salget af ældre telefoner.

Der går rygter om, at en ny iPhone 5SE er på vej til foråret. Den vil være i samme - mindre - størrelse som iPhone 5 fra 2012 men indeholde den nye teknologi og bl.a. kunne bruge Apples nye mobilbetalingstjeneste, Apple Pay.

I Danmark er omkring 36 procent af alle nysolgte smartphones ifølge analysethuset IDC iPhone-telefoner.