Første ikke-finne i Nokias chefstol

Microsofts Stephen Elop kommer til Nokia på et kritisk tidspunkt for den amerikanske IT-gigant, der gør klar til et sidste forsøg på at komme ind på mobilmarkedet.

Nokias nye topchef, Stephen Elop (til venstre), kender mobilgiganten godt fra sit samarbejde mellem Microsoft og Nokia. Her ses han for et år siden sammen med Nokias chef for alt udstyr, Kai Oistamo. Foto: Rebecca McAlpin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finlands nationalikon får for første gang en ikke-finne som topchef, når canadieren Stephen Elop 21. september overtager røret.

Den 46-årige Stephen Elop forlader straks sin nuværende arbejdsplads, IT-giganten Microsoft, hvor han leder forretningsdivisionen og sidder med i ledelsen. Han kom til Microsoft i januar 2008 og har tidligere været hos blandt andre softwareproducenten Adobe.

Væst tænkelige tidspunkt

For Microsoft er jobskiftet det noget nær værst tænkelige. Microsoft står for om få uger at skulle lancere en helt ny udgave af sit styresystem til mobiltelefoner, Windows Phone (tidligere Windows Mobile). Alle betragter det som et knald eller fald for Microsofts muligheder for at blive på mobilmarkedet, hvor IT-giganten ikke har haft en heldig hånd indtil videre, hvilket afspejles i de beskedne markedsandele.

Stephen Elop formodes at have et godt kendskab til de langsigtede strategier - en viden, der vil være særdeles nyttig i den nye Nokia-chefstol. For Nokia har i kvartal på kvartal mistet markedsandele, fordi mobilgiganten ikke har formået at have appetitvækkende mobiltelefoner i den avancerede ende klar, når konkurrenterne rullede ud med deres nyeste skyts.

Det har ramt Nokia hårdt, og derfor skal efterårets modeller forsøge at vinde det tabte marked tilbage.

Sony tog en ikke-japaner

Stephen Elops indtræden som topchef for det finskeste finske vil blive fulgt med samme spænding, som da den walisiskfødte Howard Stringer i maj 1997 overraskende blev udnævnt til at være den første ikke-japaner i spidsen for den store elektronikproducent Sony.

Den journalistuddannede Howard Stringer har siden formået at bringe Sony tilbage på ret kurs og med fuld damp.

Stephen Elop har en bachelorgrad i computervidenskab og ledelse fra McMaster University i Hamilton, Ontario.