Første HD-TV klar over nettet

SBS sælger nu populære TV-serier som betalings-TV over Internet i højkvalitet. TDCs YouSee følger efter senere i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang vil danskerne kunne se TV over nettet i ægte HD-højkvalitet.

Det er TV-udbyderen SBS, der står bag Kanal 4, Kanal 5 og radiostationen The Voice, der lægger hele sit betalings-TV om, så alle med solide netforbindelser vil kunne se udsendelserne i bedste kvalitet - uanset om de kører Windows eller Mac.

»Dermed kan vi levere den bedst mulige kvalitet. Teknikken måler hele tiden, hvor hurtig computeren og forbindelsen er og tilpasser kvaliteten. Så selv om man ikke hele tiden har en internetforbindelse på seks megabit i sekundet eller derover, f.eks. fordi andre i husstanden også bruger forbindelsen, skifter den automatisk til en lidt lavere kvalitet. Man vil altså ikke opleve irriterende timeglas, for billedet hænger eller hakker, men kan naturligvis se, at kvaliteten bliver ringere,« forklarer udviklingschef Jørgen Martensen Larsen fra SBS.

I øjeblikket har Nutv, som SBS' betalings-TV hedder, omkring 1.000 episoder fra serier liggende, men kun Windows-brugere kan kigge med. Fra denne uge lanceres den nye teknologi og med den HD-kvalitet.

»Vi vil flytte alt over, for Selv om ikke alt er i HD-kvalitet, løftes kvaliteten også på almindelige TV-udsendelser. Hvis man f.eks. klikker med musen lidt inde i en udsendelse, begynder den straks. Det er banebrydende,« siger udviklingschefen.

En god oplevelse

For at kunne kigge med skal man have Microsofts gratis Silverlight-program installeret på computeren. Det betyder, at Linux-brugere endnu ikke kan være med, men det kommer. Computerens skærm skal selv være HD-klar eller kunne kobles til et fjernsyn, der er det.

SBS vil ikke tage ekstra for HD-kvaliteten, men overvejer at sælge hele seriepakker.

»Salgsmæssigt tror jeg ikke, at HD-kvaliteten alene vil få Nutv til at vokse. Men får man en god oplevelse allerede første gang, kommer man igen, fordi man husker det. Folk bruger mere og mere tid på traditionelt TV, men også mere tid på TV på nettet. Og vi er en af de mindre kanaler i det danske mediebillede, som måske kun når tre fjerdedele af Danmarks befolkning. Derfor når folk måske ikke straks at se, hvad vi sender. Til gengæld kan de nu klikke sig ind og se det via nettet,« siger Jørgen Martensen Larsen.

Alle kan købe adgang, uanset om man i forvejen kan se SBS-kanaler på sit fjernsyn eller ej. Blot skal man oprette sig som bruger med et brugernavn - ikke andet.

YouSee klar senere i år

Danmarks største kabel-TV-selskab, TDCs YouSee, som leverer næsten alle kanaler som også net-TV, rykker ud med HD-TV senere i år.

»Stort set ingen af vore kunder efterspørger HD-kvalitet. Derfor ligger vort fokus på funktionalitet og brugervenlighed, men vi regner helt bestemt med også at kunne levere HD i løbet af i år. Indtil videre mener vi dog, at HD-TV skal ses på en fladskærm,« siger udviklingsdirektør Anders Blauenfeldt.