Første halvår var det bedste på ejendomsmarkedet siden 2008

Der er spæde tegn på, at risikovilligheden blandt investorerne er blevet højere, så også andet halvår kan blive godt.

Islevdalsvej 182 i Rødovre ved København er en af de ejendomme, som Michael Goldschmidts ejendomsselskab har købt for nylig. Foto: Peter Nørby Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjælsøs begæring om rekonstruktion er kun det seneste eksempel på, at nogle af de store aktører i og omkring ejendomsbranchen stadig vånder sig under eftervirkningerne fra finanskrisen. Men samtidig er det et faktum, at omsætningen på ejendomsmarkedet er tilbage på niveauet fra før krisen.

Det viser en opgørelse fra CBRE over omsætningen af danske investeringsejendomme i første halvår. 2013 lagde stærkt ud med en omsætning på 6,6 mia. kr., da bl.a. Rosengårdscentret i Odense blev solgt til ECE European Prime Shopping Centre Fund for et ukendt beløb.

Andet kvartal har med en omsætning på 5,7 mia. kr. været lidt mere på det jævne. Men der er også en del tilfældigheder i variationerne fra kvartal til kvartal, og sammenlagt har omsætningen i første halvår været næsten lige så stor som i første halvår 2008, og faktisk lidt større end i første halvår 2007 – i hvert fald hvis man venligt ser bort fra inflationen.

Gode takter

Det spændende er nu, hvordan andet halvår går. Fjerde kvartal er normalt det stærkeste, men sidste år, hvor første halvår også så løfterigt ud, endte årsafslutningen en anelse skuffende.

Men i hvert fald én handel her i tredje kvartal i år indikerer, at 2013 kan slutte bedre. Det var ejendomsselskabet M. Goldschmidt, der i en handel med Cityhus BG frasolgte fem sjællandske ejendomme, der bliver anvendt af Dansk Supermarked, og i stedet købte syv ejendomme i Rødovre.

De syv ejendomme rummer bl.a. kontorer, lagerlokaler og lokaler til let produktion, og netop den type ejendomme har der ellers ikke været meget rift om de seneste år. Dem har investorerne tværtimod skyet, for selv om afkastet her og nu har været godt, har man også stået med en stor risiko for det tilfælde, at lejerne måtte vælge at fraflytte.

Men nu har M. Goldschmidt altså valgt at slå til.

»Bagrunden er, at vi ganske enkelt har gjort en god handel. Ud over at prisen var fornuftig og afkastet tilfredsstillende, har vi været så heldige at have en lejer, som kunne benytte de ledige arealer, således at vi – i forbindelse med købet – fik en markant forbedret driftssituation, end før vi købte. Isoleret set er Rødovre industriområde således ikke noget, vi investerer i som fokusområde, men chancen bød sig for en god handel, og derfor slog vi til,« siger adm. direktør Michael Goldschmidt.

Hvis også andre investorer får mod på at tage større risici, er der mange handler, der ligger og venter for ejendomme, der ikke er placeret helt centralt, og som heller ikke i deres anvendelse er mål for den største efterspørgsel fra lejerside.

Større risikovillighed

På aktiemarkedet har man set, at investorerne har fået større appetit på risiko. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at aktieinvestorerne i dag betaler en væsentligt højere pris pr. indtjeningskrone, end de har gjort i de foregående år.

På ejendomsmarkedet har man også set prisstigninger i de bedste ejendomme, men i hvert fald i Danmark ligger det samlede afkast for hele ejendomsmarkedet stadig lavt. Det er også sværere at måle risikoappetit og mangel på samme i et marked i et illikvidt marked som ejendomsmarkedet, end det er på værdipapirmarkederne.

Det udelukker alt sammen ikke, at de danske ejendomsinvestorer er blevet mere risikovillige. Men man er nødt til at vente og se, om det er tilfældet, anfører Robin Rich, markedsanalytiker i CBRE.

»I hvert fald i første halvår har langt de fleste handler enten været i boligudlejningsejendomme eller i prime erhvervsejendomme. Det tyder umiddelbart ikke på, at investorerne har været indstillede på at tage større risici,« siger Robin Rich, analysechef i CBRE, der tilføjer, at den lave likviditet i sig selv udgør en risiko, som man ikke genfinder i samme grad på aktiemarkedet.