Første embedsmand dømt i islandsk bankkaos

Den første embedsmand er blevet dømt i forbindelse med Islands kollektive bankkollaps i 2008.

Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere leder i det islandske finansministerium er blevet idømt to års fængsel for at have solgt sine aktier i Landsbanki, lige før den kollapsede.

Baldur Gudlaugsson misbrugte sin offentlige stilling til at sælge alle sine aktier i Landsbanki den 17. og 18. september 2008, står der i dommen mod embedsmanden. Dermed er han skyldig i insiderhandel.

Gudlaugsson er den første embedsmand, der er blevet dømt i forbindelse med de islandske bankers kollaps i 2008, skriver flere islandske medier.

Landsbanki, som var Islands næststørste bank, kollapsede og blev overtaget af den islandske stat den 7. oktober 2008. Det samme gjorde landets to andre store banker.

Banknedsmeltningen er aktuel på flere planer i øjeblikket. Islændingene skal lørdag stemme om, hvorvidt de vil være med til at betale regningen for internetbanken Icesaves kollaps, hvilket kostede mange tusinder briter og hollændere deres opsparing.

Sidste år sagde over 90 procent af vulkanøens befolkning nej til vilkårene for tilbagebetaling af 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland i kølvandet på internetbankens krak. Denne gang tegner afstemningen til at blive meget tæt. Det skyldes blandt andet, at Island har forhandlet sig frem til en aftale med bedre afdragsvilkår og en betydeligt lavere rente.

/ritzau/NTB