Første bøder for ulovlig dataoverførsel til USA

Tre store virksomheder har fået bøder af det tyske datatilsyn for på ulovlig vis at overføre europæiske data til USA uden at sørge for ordentlig sikkerhed, fordi de brugte »Safe Harbour«-aftalen, som EU-Domstolen i oktober kendte ugyldig.

De første tre virksomheder har nu fået en bøde for på ulovligt grundlag at flytte europæiske data til servere i USA, og flere bøder er på vej, siger det tyske datatilsyn. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tyske datatilsyn har nu knaldet næven i bordet og givet tre tyske virksomheder en bøde for ikke at sørge for ordentlig sikkerhed for private data, som overføres til servere i USA. Flere virksomheder står til at skulle betale ved kasse 1.

De tre virksomheder, som ifølge Der Spiegel er softwarevirksomheden Adobe, drikkevareproducenten Punica og den hollandsk-britiske Unilever-koncern, brugte stadig den 15 år gamle dataaftale mellem EU og USA som grundlag, som EU-Domstolen grundskød i oktober 2015, fordi den ikke sikrede europæiske, personlige data mod ulovlig, amerikansk overvågning fra efterretningstjenesterne, sådan som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden gennem offentliggørelsen af tophemmelige papirer har dokumenteret.

Flere bøder er på vej

Aftalen, kaldet »Safe Harbour«, kom i stand, fordi USA ikke betragtes som et datasikkert land. Ved at udfylde en netformular hos det amerikanske handelsministerium har omkring 4.000 virksomheder - fortrinsvis amerikanske og især, men ikke kun, teknologivirksomheder - lovet, at de vil sikre europæiske data, som overføres til servere i USA, efter europæiske databeskyttelsesstandarder.

Aftalen gav imidlertid ikke tilstrækkelig sikkerhed for, at snushaner blev holdt ude, konkluderede EUs højeste, juridiske myndighed, EU-Domstolen, der derfor kendte aftalen ugyldig. Alle virksomheder, der fortsat ville lagre europæiske data i USA, skulle derfor på anden og mere besværlig vis sikre sig tilsagn om at måtte overføre dataene. Det havde de tre virksomheder undladt at gøre.

De blev afsløret, efter at datatilsynet gennemførte undersøgelser hos 35 virksomheder, som arbejder på tværs af grænserne. Flere virksomheder kan forvente bøder fremover. Datatilsynet har allerede bødeblokken fremme til endnu to, uden dog at ville nævne hvilke.

Ny aftale skal på plads i denne måned

Adobe har fået en bøde på 8.000 euro, Punica på 9.000 og Unilever på 11.000 euro, skriver Der Spiegel. Teoretisk kunne de hver idømmes bøder på helt op til 300.000 euro for overtrædelserne og den dermed manglende databeskyttelse.

Direktør Johannes Caspar fra datatilsynet i Hamburg oplyser, at bødestørrelsen til de tre virksomheder er vurderet ud fra, at de efterfølgende har sørget for at få de fornødne tilsagn, således at de nu sikrer ordentlig beskyttelse af data. Han understreger dog samtidig, at virksomhederne overførte data til USA »uden noget gyldigt retsgrundlag og ulovligt« seks måneder, efter at »Safe Harbour«-aftalen fra 2000 blev kendt ugyldig af EU-Domstolen.

De europæiske datatilsyn gav USA og EU-Kommissionen tre måneder til at få en ny og bedre aftale på plads. Det lykkedes kort efter fristens udløb. Den nye aftale, kaldet »Privacy Shield« (Privatlivsbeskyttelsesskjold), har imidlertid fortsat uklarheder, som datatilsynene i de 28 EU-lande har påtalt og krævet, at der rettes op på. Det forhandler USA og EU-Kommissionen derfor om nu, og begge parter håber at have en afklaring på plads inden sommerferien.

Standardaftaler skal også ses efter

Indtil en ny dataaftale er på plads, anvender virksomhederne såkaldte standardkontraktklausuler, som EU har sat op for at tillade overførsel af data over grænserne men under EUs regler for beskyttelse af privatlivets fred.

Johannes Caspar siger, at disse standardkontrakter og deres bestemmelser nu også skal ses efter i sømmene for at afgøre, om de yder tilstrækkelig beskyttelse af europæeres data. Dermed åbner han for muligheden af, at også standardkontrakterne risikerer at skulle ændres.

Det tyske datatilsyn i Hamburg har ansvaret for at føre tilsyn med selskaber som Facebook og Google, fordi de har deres tyske hovedkvarterer dér.