Først var han med til at digitalisere fast food: Nu vil han revolutionere byggeindustrien

El- og vvs-koncernen Solar skyder sammen med tidligere direktør i Just Eat Klaus Nyengaard et tocifret millionbeløb i ny teknologiplatform, der vil revolutionere den måde, hvorpå byggeprojekter håndteres på.

Just Eats forhenværende CEO Klaus Nyengaard har lagt penge i et nyt projekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har lært at sige nanotech, biotech, fintech, men nu skal vi også lære at sige contech for construction technology, som i de kommende år vil indtage byggeindustrien med enorm fart.

Målet er at få skabt overskuelighed i en kompliceret byggeproces med adskillige arbejdsopgaver udført af forskellige underleverandører med ansatte, der taler vidt forskellige sprog.

Det handler om at gøre byggebranchen digital og afrapporteringen og styringen mobil.

Serieiværksætteren og tidligere direktør i Just Eat, Klaus Nyengaard, har sammen med englænderen Gari Nickson, danskeren Nikolaj Berntsen, polakken Kacper Kawecki og italieneren Francisco Fernandéz skabt teknologiplatformen GenieBelt, der er en integreret og interaktiv platform, som via en mobilenhed løbende kan dokumentere og reviderer en byggeproces. Målet er, at teknologien kan nedbringe produktionsomkostningerne med fire til seks pct.

Teknologien blev udviklet i 2013 og testet på store byggerier som Mærsk Tårnet i København og Cancer Care Center i London, ligesom flere tusinde ansatte i byggeindustrien har testet platformen.

Ved begyndelsen af 2016 var GenieBelts platform så udviklet, at selskabet gik i luften med en kommercialisering af teknologien. Dele af GenieBelt er gratis, mens den fulde model er en abonnementsordning til mellem 7.500 og 15.000 kroner pr. måned.

»Vores platform kan skabe overblik, da alle leverandører i byggeprojektet løbende kan holde øje med byggeriets forløb og følge med i arbejdsgangen. Det er gennemsigtigt. Opgaver, der ikke er færdige, kan kommunikeres direkte mellem de ansvarlige og undgå forsinkende led. Det betyder, at maleren kan fortælle elektrikeren direkte, hvor der mangler el-afslutninger, og sende et billede via mobilen,« siger adm. direktør Ulrik Branner.

GenieBelt anvendes i hele verden, fra Australien til Indonesien og Brasilien, men med hovedvægt på Danmark, England, USA og ­Canada,« siger Ulrik Branner.

Det væsentligste er, at GenieBelt er globalt tænkt. De udfordringer, der er på danske bygge­pladser, er de samme som i resten af verden.

De nye penge kommer dels fra Klaus Nyengaard, dels mere overraskende fra en etableret, børsnoteret virksomhed i byggeindustrien. Det er Solar-koncernen, der sammen med Nyen­gaard har lagt to mio. euro på bordet.

»Det er meget interessant for os at få en industriel partner med, som kender alle aktørerne i byggeindustrien,« siger Ulrik Branner.

Solar beskæftiger sig med vvs, el og energi­installationer, og ifølge koncerndirektør i Solar, Hugo Dorph, skal investeringen i GenieBelt ses som et fælles ønske om at være med til at forandre byggeriet:

»For Solar handler det om at sikre, at vores kunder og kunders kunder møder helstøbte digitale løsninger, som reducerer forsinkelser, spild og fejl – på en enkel og intuitiv måde,« siger Hugo Dorph.

Klaus Nyengaard, der er bestyrelses­formand, fortæller, at contech er blevet et varmt investeringsområde for startups i USA.

»Denne investering er et tegn på, at Europa følger efter,« siger Klaus Nyengaard om formentlig den største europæiske investering i den nye generation af mobile og bruger­venlige løsninger, der skal sikre en mere effektiv ­projektstyring i byggeriet.

Ifølge Ulrik Branner har GenieBelt 23 ansatte efter Solars investering. Han forventer først breakeven i løbet af næste år. Selskabet vokser p.t. med 15 pct. om måneden. Vækstraten vil senere på året flade ud til ti ­pct. om måneden.