Først kom olieaftalen, nu skal der styr på hængepartierne

Nordsøen har på mange måder stået stille, indtil der var fundet en løsning på det vitale Tyra-felt. Berlingske giver her et overblik over hængepartierne i Nordsøen.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første april 2016 meddelte Maersk Oil, at Tyra-platformen skulle have en eller anden form for støtte for at blive genopbygget. Ingen, heller ikke Maersk Oil, havde regnet med, at der skulle gå et år, før regeringen og DUC blev enige om en ny aftale for Nordsøolien. Men sådan blev det.

Onsdag kom den endelige aftale så, og hvis man skal dømme efter den mængde frustration, som underleverandører og andre interessenter har givet udtryk for i snart mange måneder, så kom aftalen ikke et sekund for tidligt.

Tyra-feltet er nemlig så vigtigt for Nordsøen, at flere meget store aftaler, planer og analyser har stået helt stille, indtil en aftale blev landet. Forventningen er, at de fleste af disse nu kan startes op igen og afsluttes, Berlingske giver et overblik.

Svane-feltet:
Den danske olieguldalder er formentlig ovre, men der ligger stadig store fund i Nordsøen, som endnu ikke er sat i produktion. Ét af disse felter er det store gasfelt Svane, som DONG prøvede at få økonomi i for 5-10 år siden. Dengang var det ikke teknisk muligt at hente gassen op, fordi feltet er et såkaldt HPHT-felt (Højt tryk, høj temperatur), men potentialet i feltet er decideret enormt. Ifølge en efterhånden lidt støvet opgørelse fra 2009 gemmer der sig 100 mia. kubikmeter gas i feltet, hvilket ifølge Ingeniøren svarer til Danmarks gasforbrug i 25 år.
Feltet skal formentlig bruge nogle af faciliteterne ved Tyra-feltet, og selv om genopbygningen af Tyra ikke garanterer en udvikling af Svane, så havde en nedlukning af Tyra i hvert fald skrinlagt Svane. Energistyrelsen arbejder for tiden på den ottende udbudsrunde i Nordsøen, hvor licenser udbydes igen, og her bliver Svane formentlig en af dem.

DONGs salg af rørledninger:
Tilbage i september 2015 annoncerede DONG, at man ville sælge sine rørledninger i Nordsøen til Energinet.dk, når tiden var den rigtige. Tyra-feltet har ifølge Berlingskes oplysninger været den direkte grund til, at salget endnu ikke er sket, fordi man ganske enkelt ikke har vidst, hvor meget gas der ville løbe gennem rørene i fremtiden. Prisen skulle ligge på et sted mellem to-tre mia. kr. for rørene, men det tal indeholder også olieterminalen i Fredericia, der er mere afhængig af olien (og manglen på samme) fra det problemramte felt Hejre i Nordsøen. Ikke desto mindre er der nu klarhed omkring grundlaget for en del af handlen, og mon ikke banken SEB, der er sat til at sælge rørene, er gået i gang med at tilrette Excel-arket.

Strategien for Nordsøen:
Produktionen i den danske del af Nordsøen har nået et niveau, hvor det kan være meget godt med et samlet overblik over regionen, så man kan finde ud af, hvor meget potentiale der egentlig er tilbage. Til det formål har en arbejdsgruppe i lang tid arbejdet på en rapport om emnet, som skulle have ligget klar i slutningen af maj 2015. Rapportens konklusioner har dog stået og faldet med genopbygningen af Tyra, så det har været svært at danne det helt overordnede overblik. Det burde i den grad være muligt at gøre nu, og mon ikke at Finansministeriet og Energistyrelsen allerede har gjort en del af forarbejdet, inden man gav DUC og de andre olieselskabet skatteindrømmelser? Med lidt god vilje kan rapporten afleveres med lige under to års forsinkelse.

Udskillelsen af Maersk Oil:
A.P. Møller – Mærsk er i gang med at opsplitte konglomeratet, og her skal olieselskabet formentlig børsnoteres separat. Allerede nu har Maersk Oil en størrelse, som flere analytikere anser for at være en kende for klejn til børsen – om ikke andet ser de en god fidus i, at Maersk Oil laver et opkøb eller to for at maksimere sin værdi på børsen. Havde Tyra-feltet måtte lukke, havde denne opgave naturligt været endnu større, og efter tabet af Al Shaheen-feltet i Qatar ville en nedlukning af Tyra kaste meget grus i Maersk Oils planer om udskillelse fra A.P. Møller-gruppen. Som Mærsk-analytiker Morten Imsgard fra Sydbank sagde efter aftalen:
”Aftalen sikrer efter vores vurdering, at Mærsk Oil kan videreudvikle sine aktiviteter i den danske del af Nordsøen. Det er vigtigt set i lyset af Mærsk Oils nye strategi om, at aktiviteterne i Nordsøen skal udgøre kernen af forretningen i Mærsk Oil fremadrettet. Dermed er Nordsøaftalen også en vigtigt brik i forhold til den videre proces omkring opsplitningen af A. P. Møller – Mærsk.”

… den sidste ubekendte
Tyra-feltets redning går dog ikke tågen til at lette helt fra Nordsøen. Den anden store udbekendte, DONG Energys Hejre-felt, er stadig usikker. Energistyrelsen forventer ganske vidst, at Hejre går i produktion om cirka fem år, men inden da skal DONG og partneren Bayerngas formentlig have afklaret sin strid med ingeniørkonsortiet bag Hejre-projektet med franske Technip i spidsen. Men som flere har spekuleret i, så kan det være, at Hejre bliver Maersk Oils problem: I hvert fald virker genrejsningen af Tyra som en mulighed for, at opkøbssnakkene mellem Maersk Oil og DONG kan genoptages.